Strona 1 z 1

problem z drożdzami

: 2008-12-14, 18:33
autor: witia5
Chciałbym zrobic sobie bimbrownie woda plus cukier plus drożdze. no właśnie czy tu moge dać zwykłe drożdze czy musza byc jakies specjalne np. winiarskie , bardzo mi na tym zalezy

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-14, 18:57
autor: Lunatic_86
Zwyłe też będą działały.

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-14, 21:29
autor: witia5
aha ale trzeba dac wedlug przepisu czy wtedy jak zwykłe to trzeba dac wiecej

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-14, 22:16
autor: JARECZEK
Jak miałem bimbrownie to ustaliłem sobie dość wydajne proporcje. Nie jestem teraz pewny czy dobrze pamietam ale możesz spróboać.
Do 1.5l butelki wrzucałem 1.5cm pasek drożdży piekarskich, szklanke cukru i dwie szklanki letniej wody. Około 2 tygodni bomblowało :hyhy:
Niestety nie jestem pewny czy dokładnie tak było. Jak mi sie przypomni to napisze :P

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 10:23
autor: Lunatic_86
Ja pamiętam, że robiłem:
400g cukru
10g drożdży
i tak mniej więcej litr wody

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 16:46
autor: matrix82
JARECZEK pisze: Około 2 tygodni bomblowało :hyhy:
No tak ale jak pod koniec tego 14-tego dnia bimbrowało? pewnie 1bombelek/5sek. Właśnie ,ja używam ok 1l wody 0,5kg cukru i 1cm drożdży zamierzam zwiększyć pasek do 2cm ,ale nie wiem czy to cos pomoże bo po niecałym tygodniu w 112l przestaję mieć sens. Może ktos ma przepis na dłuższy okres obfitecznego bombelkowania?

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 17:22
autor: JARECZEK
matrix82 pisze:No tak ale jak pod koniec tego 14-tego dnia bimbrowało?
Tak 1 bombelek na 2 sekundy.

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 18:13
autor: Lunatic_86
Dłuższy okres bąblowania to więcej cukru, więcej drożdży szybciej "zje" cukier i zacier przestanie bąblować. Ważna jest też temperatura, jak jest chłodno drożdże mniej pracuja.

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 20:33
autor: matrix82
A tak pod roślinny zbiornik to ile powinno wynosić pH ,GH , kH ,NO2, NO3?

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 21:01
autor: Tofifi
No3 - 30-50 w holendrze
No2 - 0 w każdym akwarium
Ph zależnie od gatunków ryb ale normą jest przedział od 7-8
GH i Kh nie pamiętam któreś z nich ma być na poziomie od 8*

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 21:11
autor: marthinez
matrix82 pisze:A tak pod roślinny zbiornik to ile powinno wynosić pH ,GH , kH ,NO2, NO3?
pH - zależne od poziomu co2 w wodzie, ale nie więcej jak 7-7,2
Gh - czym mniej tym lepiej. Najlepiej w przedziale od 3 do 10.
Kh - podobnie jak Gh z ta różnicą, że max to 6-7.
no2 - musi być zero
no3 - w zależności od twardości wody. Woda miękka to 5, max 10 ppm. Twardsza to przedział od 10 do 20 ppm.

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-15, 22:47
autor: witia5
Panowie i jak potem wężyk z tej butelki co mam ten zacier wkąłdam do akwium , czy coś po drodze miedzy butelka z zacierem a akwarium

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-16, 15:20
autor: matrix82
Tak , z zacieru ma iść wężyk ,do mniejszej butelki (0,5l moze być) aż do samego dna. Napełniasz ją wodą do połowy i robisz następną rurkę tak samo ułożoną jak w butelce z zacierem.


PS. Co qrde jest z siilikonem którym jest uszczelniony zacier ,jest cały lepki i jak rurkę przechylę to ucieka co2. Może co2 rozkłada silikon?

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-16, 17:18
autor: witia5
a ten wężyk z tej butelki z zacierem ma byc tam w zacierze czy nad nim - według mnie chyba nad nim bo tam sie wydziela ale moge sie mylic - czekam na pomoc

Re: problem z drożdzami

: 2008-12-16, 17:45
autor: matrix82
Nad zacierem ok.2cm wystaje z zakrętki. Przecież chcemy co2 (gaz) a nie zacier (ciecz) do akwarium.

PS. wykombinowałem jak mozna odrodzic bimbrownie juz pod koniec jej żywotu. Wkładam do garnka z ciepłą wodą butle i bombluje lepiej ,ale ile razy można tak robić? To ma zaletę bo wykorzystuje się niezjedzony cukier przez drożdże.