Strona 1 z 1
Korzeń
: 2011-03-31, 10:05
autor: Mesiu
Czy umarły korzeń jest dobry(nie ma żadnych soków w środku).
Re: Korzeń
: 2011-03-31, 11:07
autor: Plewek01
Mesiu pisze:korzeń jest dobry(nie
Tak. Okorowany, wygotowany, wypłukany i wymoczony oraz z drzewa liściastego...
Re: Korzeń
: 2011-03-31, 11:17
autor: Mesiu
Nie moczony nie gotowany cały leciuteńko wyszlifowany(cała kora na śmietnik, za dużo jej nie było).Ale po tym dokładnie zlany wrzątkiem.
Re: Korzeń
: 2011-03-31, 12:28
autor: bercia289
To czy nie ma sokow zalezy jak dlugo jest martwy? Czy Ty go sciales sam ze swiezego drzewa, czy z uschlego czy umarznietego.
Jesli, przy korowaniu nie byl lepki, to nie ma soku. Zreszta zawsze mozesz go naciac, ewentualnie odlamac jakis kawaleczek.
Re: Korzeń
: 2011-03-31, 17:00
autor: zolwikk
Mesiu pisze:Czy umarły korzeń jest dobry(nie ma żadnych soków w środku).
Najlepiej daj fotkę , bo z opisu ciężko coś doradzić !
Re: Korzeń
: 2011-03-31, 19:05
autor: dugi.1985
Było wiele tematów na temat preparowania i przygotowania korzeni. użyj opcji szukaj
Re: Korzeń
: 2011-03-31, 19:20
autor: Mesiu
Korzeni leżał na polu. Lekko go musiałem przyciąć i żadnych soków ani śladu nawet przy zrywaniu kory nic nie było. Nawet przy cięciu jest suchy jak pieprz.
Re: Korzeń
: 2011-04-03, 15:29
autor: Gamaran
No to jest ok. Wystarczy go teraz wygotowac w roztworze soli zeby go zakonserwowac i powinien dobrze spelniac swoje zadanie. Jesli chcesz uniknac min 10 dniowego moczenia,mozesz gotowac go okolo 6 godz. powinien tonac od razu po wlozeniu ;)
Re: Korzeń
: 2011-04-04, 19:39
autor: r2d2
Dalej nie napisałeś czy pochodzi z drzewa liściastego ?