Strona 1 z 2
Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 19:57
autor: Sywi
Tak jak w temacie. Czy nadają się do bimbrowni i co o nich sądzicie?
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:05
autor: lolek
zwykłe drożdże do pieczenia są dobre, o tych jeszcze nie słyszałem.
Ale lepiej nie kombinować skoro te zwykłe są sprawdzone:-)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:11
autor: KANCLERZ
instant czyli ekspresowe:P ? Nie wiem. Ja zrobiłem wczoraj bimbrownie z drożdzy piekarskich i zaplacilem za nie 70 gr. Są dostępne niemal w każdym sklepie, więc nie widze robienia bimbrowni z drożdzy instant:) :-P
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:36
autor: Sywi
wiem, wiem, bo takich używałam do tej pory, ale pomyślałam że może te dałyby lepszy efekt;)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:39
autor: lolek
lepiej nie próbować ( po co cukier marnować ;-) )
jakie masz akwa to zaraz napisze jaki zacier przygotować
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:40
autor: KANCLERZ
Nie wiem, nie sądzę żeby dały lepszy efekt. Może dadzą lepszy i więcej co2 bedzie wytwarzanego i bedzie bum:P No i sie szybko skończy proces fermentacji, poniewaz drożdze instant działaja krócej niż piekarskie:-)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:42
autor: Sywi
Ja już zacier robiłam. Dawałam litr wody, dwie szklanki cukru i 1 gram drożdży. Bimbrownia działa przez 6 dni, a później już marnie.
[ Dodano: 2007-10-03, 20:44 ]
No dobrze już, zostanę przy zwykłych piekarskich;) czyli pożywki dla drożdży też nie dawać?

Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:45
autor: lolek
wiesz możesz jeszcze dodać sody
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:56
autor: KANCLERZ
Tak. dodaj łyżeczkę sody, aby się nie zakwaszał roztwór. Dalas jeden gram drożdzy? To ile te drożdże waża 3g:P? Moje ważyły 100 i na 2l roztwór dalem 2/3 kostki:)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 20:59
autor: Sywi
Dałam 10 gram;)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 21:01
autor: lolek
1 litr wody letniej
400 gram cukru
10 gram drożdzy
1 łyżeczka ( herbaciana) sody
[ Dodano: 2007-10-03, 21:02 ]
10 gram drożdży to 1/10 opakowania zmierz je linijką i podziel na 10, możesz troszkę więcej dać ;-)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 21:10
autor: KANCLERZ
ja dalem na 2 l ponad polowe i niezle wali winiakiem^^
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 21:14
autor: lolek
to jest bardziej woń rosyjskiego taniego szampana :-)
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-03, 21:27
autor: KANCLERZ
winiaka^^
Re: Drożdże instant. a bimbrownia
: 2007-10-04, 09:40
autor: bedril
Ja daje:
1 l wody
2 szklanki cukru
1/4 kostki drożdży piekarskich (25g) (rozpuszczam je najpierw w ciepłej wodzie)
Bimbrownia chodzi na upartego około 2 tyg
Jeśli chodzi o drożdże to polecam tylko świeże,a nie suszone !
Powiedzcie mi co daje ta soda. Piszecie że nie zakwasza się zakwas, czy dzięki temu on dłużej "chodzi" ??