Oświetlenie
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Wojtek
Oświetlenie
Mam akwa 112 litrów a w pokrywie tylko 2 swietlówki 18W (razem 36W). Czy wystarczyloby jak bym dolożyl trzecia swietlówke 24W?
Moglby ktos opisać jak dolożyć 3 swietlówke, co musze kupić i gdzie podlaczyc?
Moglby ktos opisać jak dolożyć 3 swietlówke, co musze kupić i gdzie podlaczyc?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Oświetlenie
Ale do czego by miało wystarczyć?Jakie rośliny chcesz trzymać
-
- Forumowicz
W tej chwili mam tylko Cabombe (5 szt) Bacope monnieri, i Ludwigie, ale bedzie wiecej. powinno byc 0.5W/l, ale niektórzy zalecaja wiecej, wiec pytam. Byłbym wdzieczny jakby ktoś opisał jak podpiać dodatkowa swietlówke do pokrywy.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Dla tcyh roślin, które masz wystarczy.Co do dodania świetlówki to poszukaj w dziale "Zrób to sam"
-
- Forumowicz
Nic nie znalazlem... A może jakiś link?? Pozdrawiam
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ja mam akwa 112l 2x18w i 1x24wT5!!! Muszę powiedziec ze rotala wallichii i chenio się trzyma! Myslę że wystarczy ,wkąńcu to ok.0,6w brutto.
Jeszcze jak dołożysz dobre odbłyśniki to bedzie git :hyhy:
Jeszcze jak dołożysz dobre odbłyśniki to bedzie git :hyhy:
-
- Forumowicz
No to ok
Tylko jakby ktos napisal jak ta swietlówke podlaczyc...? matrix82, Sam doczepiales swietlówke czy miales 3 w pokrywie?
Proszę o pomoc

Proszę o pomoc
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
mod_ostrzeżenie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
E ,sam sobie to podłączałem. W przypadku jednej świetlówki nie ma problemu. Na starterze jest schemat. To ten sam starter co ja mam: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Hej,
ja u siebie mam 3x18W (T8) + 2x24W (T5). Dwie świetlówki T8 podłączone są do wbudowanego w pokrywę statecznika. Trzecią podłączyłem do dedykowanego dla niej statecznika na zewnątrz akwarium. Podobnie z obiema T5 - kupiłem statecznik 2x24W, oprawki bryzgoszczelne i fru. Wygląd pokrywy od środka znajdziesz w galerii w moim temacie. W razie pytań służę pomocą.
ja u siebie mam 3x18W (T8) + 2x24W (T5). Dwie świetlówki T8 podłączone są do wbudowanego w pokrywę statecznika. Trzecią podłączyłem do dedykowanego dla niej statecznika na zewnątrz akwarium. Podobnie z obiema T5 - kupiłem statecznik 2x24W, oprawki bryzgoszczelne i fru. Wygląd pokrywy od środka znajdziesz w galerii w moim temacie. W razie pytań służę pomocą.
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
loool 102w razem ,świecisz cały czas tą siłą ,ja na 60w planuję ustać ,chodz jak bedzie brakowało to dołoże jeszcze 1x18w
-
- Forumowicz
maol, spoko... wiem ze musisz to napisać ale bez obaw na elektryce sie znam, a jak czegoś nie wiem nie ruszam.
Drottnar, czyli moge kupic oprawki i podlaczyc je do glownego statecznika?
Drottnar, czyli moge kupic oprawki i podlaczyc je do glownego statecznika?
- matrix82
- Moderator
- Kontakt:
Przepraszam że się wtrące ,ale nie!!! Tam masz statecznik do świetlówek 2x18w a nie do 3x18w. Jak tak zrobisz to statecznik sie spali!! Z tym co masz w standardowej pokrywie ,nic nie możesz zrobić ,najwyżej wywalic.
Ale istnieje możliwość kupienia statecznika 3x18w to w tedy spoko. ;)

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Nie wiem skąd ten loool, ale zmień ton. Nie, nie świecę nimi cały czas. Pełna moc jest tylko przez kilka godzin.matrix82 pisze:loool 102w razem ,świecisz cały czas tą siłą
Nie, nie tak. Zostawiasz te dwie świetlówki, które masz. Dokupujesz np. na www.zoolight.pl świetlówkę 1x24W (T5), albo 1x18W (T8), odpowiedni statecznik, mocowania do odpowiedniego typu świetlówek, oprawki bryzgoszczelne z kabelkami i tyle. Podłączasz kabelki wg schematu, mocowania przykręcasz do listwy z elektroniką, zakładasz oprawki na świetlówkę, a świetlówkę mocujesz w mocowaniach. I już. Robota skończona.szaleq pisze:Drottnar, czyli moge kupic oprawki i podlaczyc je do glownego statecznika?
Dobrze by było kupić też odbłyśniki do tych świetlówek - więcej światła trafi do wody.
-
- Forumowicz
Aha w ten sposob.
Pozdrawiam
Wałaśnie mam taki zamiar. Ale jakie kupić? jest jakas różnica w jakosci? czy takie z allegro wystarcza czy lepiej jakies markowe w sklepie??Drottnar pisze:Dobrze by było kupić też odbłyśniki do tych świetlówek - więcej światła trafi do wody.
Pozdrawiam