Strona 1 z 1

Drożdże

: 2012-12-31, 10:33
autor: Dudu
Witam. W jakiej postaci dodać drożdże do zacieru? Tzn. rozdrobnione, rozpuszczone w czymś czy po prostu w całości (chodzi o całość tych 10g)? Gdzieś czytałem, że nie powinno kroić się drożdży nożem, bo się je wtedy zabija. To prawda?? A i jeszcze jedno pytanie. Gdzieś (chyba tutaj na forum) czytałem, że poleca się zagotowanie całej wody z cukrem, aż do rozpuszczenia tego cukru, ostudzić, wlać do wody i dodać drożdże. To prawda? Tak się tym przejmuję, bo poprzednie moje 2 zaciery wogóle nie pracowały, a proporcie były dobre (1410). Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku

Re: Drożdże

: 2012-12-31, 11:13
autor: piotrek929292

Re: Drożdże

: 2012-12-31, 12:27
autor: Dudu
Ok. Zrobiłem zacier, z 10 razy odmieżałem cukier, zmieżylem temp. wody- 27 stopni, podłączyłem i okryłem swetrem. Po jakim czasie powinien zacząć pracować? A i czy 10g to 1cm po węższej stronie kostki 100g??

Re: Drożdże

: 2012-12-31, 13:54
autor: Dudu
Już stoi ponad godzine i nic. Zacier nawet nie pracuje. Przed chwilą wsadziłem do wody o temp 40stopni. Co jest tego przyczyną?? Bardzo proszę o pomoc!!

Re: Drożdże

: 2012-12-31, 19:16
autor: piotrek929292
Sam nigdy nie robiłem bimbrowni ale ten link z youtube widziałem kiedyś na tym forum i zostało stwierdzone, że wszystko jest OK. Nie mam pojęcia co może być nie tak skoro robisz wszytko krok po kroku jak na filmiku :bezradny:. Co do drożdży to po prostu postaraj się odkroić 1/10 (np. jeśli kostka ma 10cm to weź 1cm)