od poniedzialku ruszam z przekopywaniem ogrodu i jak wiadomo bedzie sporo dżdżownic mam w zwiazku z tym takie pytanko czy takie pedraczki mozna dawac rybka jak je przygotowac wiem ze zywe pokarmy sa tuczace bym dawal im je tak max 3-2 razy na tydzien i czy jesli bylo by ich duzo czy mozna je trzymac w jakims pojemniku z ziemia badz tez zamrozic
czekam na odp
pokarm z ogrodu?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 1550
- Imię: Krzysiek
- Kontakt:
Re: pokarm z ogrodu?
ja tylko myje jak znajde ;)) jedzą je u mnie na hodowli duże pielęgnice. możesz je dać do lodówki ;) w poj z ziemią...
pozdrawiam
pozdrawiam
www.kmdesign.eu Profesjonalne Projektowanie Zakładanie Serwis oraz Modernizacja Akwariów Słodkowodnych
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 280
- Imię: Jarek
Świetny pokarm. Jednak wiele ryb zle znosi ziemię zawartą w dżdżownicach.
Osobiście zostawiam na dwa trzy dni robale w pojemniku z nazrywaną, zroszoną trawą w piwnicy by się oprózniły trochę.
Kiedyś zamroziłem takie dżdżownice prosto z ziemi i po wyciągnięciu nóż mi zgrzytał dosłownie po piasku. Po oczyszczeniu dają się łatwo kroić.
Najlepiej spory nadmiar przechowuje mi się w korzeniach traw otrząśniętych z ziemi.
Osobiście zostawiam na dwa trzy dni robale w pojemniku z nazrywaną, zroszoną trawą w piwnicy by się oprózniły trochę.
Kiedyś zamroziłem takie dżdżownice prosto z ziemi i po wyciągnięciu nóż mi zgrzytał dosłownie po piasku. Po oczyszczeniu dają się łatwo kroić.
Najlepiej spory nadmiar przechowuje mi się w korzeniach traw otrząśniętych z ziemi.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Dżdżownice wystarczy włożyć na jedną noc do pojemnika z ligniną i tam się opróżnią całkowicie.. Wkładaj tam tyle ile będzie potrzebne na drugi dzień bo jeśli zostawisz je na kilka dni to padną.. i po skarmieniu (tymi opróżnionymi) wyjmuj kolejne z pojemnika, gdzie będziesz je miał z ziemią i trawą i na noc wkładaj do pojemnika z ligniną (lub ręcznikiem papierowym).. To cały obieg.. a masz pewność, że Twoje ryby nie najedzą się ziemi..
Doścignąć niedoścignione...
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
zobacz to, tu jest dokladny opis jak hodować i praygotowac dżydżownice do podania ich rybą
http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykul ... a.html#hod
http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykul ... a.html#hod
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Wiktor
powiedz jakie masz rybki to napiszemy czy się nadaje
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Dżdżownice, dżdżownice, dżdżownice a inne pokarmy nie istnieją ?
Jaja mrówcze(w przypadku faraonek wszystko co nam się uda złapać z mrowiska), mszyce dla małych ryb, a dla większych gąsienice (ale te gładkie) dla jeszcze większych (pawiookie, motylowce ) motyle, małe pajączki oraz larwy chrabąszczy, i wiele innych ale teraz nie pamiętam.
Jaja mrówcze(w przypadku faraonek wszystko co nam się uda złapać z mrowiska), mszyce dla małych ryb, a dla większych gąsienice (ale te gładkie) dla jeszcze większych (pawiookie, motylowce ) motyle, małe pajączki oraz larwy chrabąszczy, i wiele innych ale teraz nie pamiętam.