Plamka ;/
Moderator: ModTeam
Plamka ;/
Witam, niedawno doszło u mnie do rozszczelnienia akwarium. W pore zauwazylem to i przenioslem ryby do zbiornika zastepczego. Dzisiaj rano zauwazylem ze u 1 z ryb w okolicy prawej pletwy pojawila sie minimalnie wypukla czerwona plamka :evil: . Czy ktos wie co to moze byc? Jesli tak , to prosze o informacje jakich preparatow powinienem uzyc by jej pomoc :roll:
Re: Plamka ;/
Jest to minotr , zbiornik zastepczy - 60 L. Nie dostrzegam zadnych anormalnosci w zachowaniu ryby.
edit:
w okolicach tej plamki zauwazylem jakby male biale wloski, rowniez po drugiej stronie . czy moze to byc rybia ospa?
edit:
w okolicach tej plamki zauwazylem jakby male biale wloski, rowniez po drugiej stronie . czy moze to byc rybia ospa?
- PaVeloo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Plamka ;/
Tak jak picia wspomniał. Jest to najprawdopodobniej rybia ospa.
Tu masz jak to leczyć.
"W tym przyupadku najlepiej użyć zwykłej soli kuchennej (niejodowanej :!: ).W leczeniu używa się 1g/5 l wody (płaska łyżeczka do herbaty waży ok. 1 g). przy dużej obsadzie codziennie można wymieniać 1/3 wody uzupełniając sól. Taką kąpiel najlepiej stosować aż do ustąpienia charakterystycznych objawów i dobrze kontynuować te kurację jakieś 2 dni od ustąpienia."
Tu masz jak to leczyć.
"W tym przyupadku najlepiej użyć zwykłej soli kuchennej (niejodowanej :!: ).W leczeniu używa się 1g/5 l wody (płaska łyżeczka do herbaty waży ok. 1 g). przy dużej obsadzie codziennie można wymieniać 1/3 wody uzupełniając sól. Taką kąpiel najlepiej stosować aż do ustąpienia charakterystycznych objawów i dobrze kontynuować te kurację jakieś 2 dni od ustąpienia."
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane