proszę o pomoc w identyfikacji choroby

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

aesthesis88
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250
Imię: Aesthesis88

proszę o pomoc w identyfikacji choroby

Post autor: aesthesis88 » 2011-07-28, 16:13

Pierwszy raz się spotykam z zachorowaniem, przeczytałem przyklejony temat, lecz nie rozchwiał on moich wątpliwości.

Akwarium jest po restarcie 5 dzień, ryby zostały wpuszczone po 48 godzinach, w trzecim dniu doszły do zbiornika trzy małe zbrojniki niebieskie, w tym samym okresie u jednego z neonów zobaczyłem podejrzaną zmianę chorobową. Został odizolowany do nylonowego woreczka, nie ma wymiany wody z otoczeniem, podmieniam ją raz dziennie. Ryba nie wykazuje żadnego zainteresowania pokarmem, zanim ją odłowiłem chowała się w roślinach, trzymała daleko od stadka.

Akwarium 250l brutto
temperatura 22,6°
Parametry: aktualnie nie mam testów ;C
Filtracja: fluval 305
Obsada:
neon inessa 16x
neon czerwony 1x
gibbiceps 1x
zbrojnik niebieski 3x
kirsysek spiżowy 1x
kirysek pstry 1x

Mały problem z fotkami, mam nadzieję że to co zamieszczę wystarczy :a
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: proszę o pomoc w identyfikacji choroby

Post autor: maol » 2011-07-29, 10:42

Nie widzę o co Ci chodzi, ale najprawdopodobniejszą przyczyną jest zatrucie związkami azotowymi przy starcie akwarium. 250l potrzebuje co najmniej 2 tygodni zanim wpuścisz tam ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

aesthesis88
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250
Imię: Aesthesis88

Re: proszę o pomoc w identyfikacji choroby

Post autor: aesthesis88 » 2011-07-29, 13:55

o białą zmianę w okolicy ogona, biały pasek, wygląda jak przerwanie ciągłości ubarwienia => może nie koniecznie to widać poprzez odbicie światła, która wygląda jakby była watą, poza tym ogon był lekko postrzępiony.

Ryba dzisiaj padła, około 2h temu

mam filtr dojrzały, nie doczytałeś że ryby wpuściłem po 48h od momentu restartu akwarium, więc by padło ich więcej niż jedna sztuka jeżeliby się potruły zbyt duży stężeniem związków azotowych.
Dodam jeszcze że od momentu restartu hydroponika działała, więc ta koncepcja dla mnie odpada.

ODPOWIEDZ