Chory gupik?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Lidia
- Kontakt:
Chory gupik?
Witam
Jestem na takim forum pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
Akwarium mam 80l i nie jestem doświadczonym akwarystą bo mam rybki od paru miesięcy.
Potrzebuję informacji o tym co jest mojemu gupikwi: więc około miesiąc temu zdechł pierwszy gupik-samiec. Zanim zdechł, przez parę dni jakby się lekko skurczył, ale najbardziej było widać że ogon zaczął go ściągać w dół. Normalnie "tonął" i w końcu po kilku dniach opadł na dno i zdechł. Teraz mam to samo z drugim gupikiem. To się działo nagle tak z dnia na dzień. Nie wiem co to jest bo jak czytałam o chorobach to mi nic nie pasowało. Innych obiawów nie ma i wszystko jest dobrze. Normalnie jedzą i próbują pływać. Temperatura jest dobra i filtracja itp. też. Czy można to jakoś wyleczyć lub zapobiec?
Oprócz gupika mam jeszcze: jedną samicę gupika, jedną molinezję złotą, 5 neonek i glonojady.
Jestem na takim forum pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
Akwarium mam 80l i nie jestem doświadczonym akwarystą bo mam rybki od paru miesięcy.
Potrzebuję informacji o tym co jest mojemu gupikwi: więc około miesiąc temu zdechł pierwszy gupik-samiec. Zanim zdechł, przez parę dni jakby się lekko skurczył, ale najbardziej było widać że ogon zaczął go ściągać w dół. Normalnie "tonął" i w końcu po kilku dniach opadł na dno i zdechł. Teraz mam to samo z drugim gupikiem. To się działo nagle tak z dnia na dzień. Nie wiem co to jest bo jak czytałam o chorobach to mi nic nie pasowało. Innych obiawów nie ma i wszystko jest dobrze. Normalnie jedzą i próbują pływać. Temperatura jest dobra i filtracja itp. też. Czy można to jakoś wyleczyć lub zapobiec?
Oprócz gupika mam jeszcze: jedną samicę gupika, jedną molinezję złotą, 5 neonek i glonojady.
- 123patryk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
Re: Chory gupik?
To nam nic nie mówi że temperatura i filtracja dobra.
Jaka temperatura??
Jaki filtr??
Jaka obsada??
Jakie parametry wody??
Jaka temperatura??
Jaki filtr??
Jaka obsada??
Jakie parametry wody??
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Temp. 25 stopni C.
Filtry mam dwa: Atman At-F300 do 30l
Nie wiem jakie mam parametry bo sie na tym nie znam.
Filtry mam dwa: Atman At-F300 do 30l
Nie wiem jakie mam parametry bo sie na tym nie znam.
-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Carmen13, jakieś fotki i informacje o wodzie by się przydały (robisz podmianki?). No i pełna obsada (ile ryb i jakie). Czy "Oprócz gupika mam jeszcze: jedną samicę gupika, jedną molinezję złotą, 5 neonek i glonojady" to wszystko? Jakie glonojady i ile?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
To wszystkie ryby ale jeszcze będę dokupywać. Glonojady 2, takie zwykłe czarne. Ta ryba już zdechła więc fotek nie będzie. Tylko chciałabym się dowiedzieć czemu tak się dzieje? Jak już mówiłam nie znam się na tym więc co to są podmianki? ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Podmiana ok.20% wody raz w tygodniu na odstaną kranową w celu zmniejszenia ilości trujących dla ryb związków N (azotu).Carmen13 pisze:ęc co to są podmianki?
-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Carmen13, polecam TEN artykuł z naszego Forum - wszystko wyjaśnia.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No to już chyba wiem o co chodzi. Ale jest jeszcze jedna mała rzecz: Od jakiegoś czasu pojawiły mi się w akwarium takie małe brązowe ślimaczki. Są wszędzie i jest ich mnóstwo. One są szkodliwe czy coś? I skąd się wzięły?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
IMO lepiej by było poszukać na Forum/zadać to pytanie w odrębnym temacie (w sumie temat o chorobie gupika ;) ). Te ślimaki to zapewne zatoczki/rozdętki - przyniesione do akwarium z roślinami. Według mnie co najwyżej są bardzo denerwujące. Sposób na pozbycie się nieproszonych gości - ślimaczek/ślimaczki helena.