Problem z ospałymi pawiookimi
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robetr
Problem z ospałymi pawiookimi
Więc tak posiadam trzy pielęgnice pawiookie mają już ponad rok i po ok 20 cm, dotychczas chowały się dobrze i nie było kłopotu ryby były żwawe dużo jadły, potem miały pleśniawkę którą udało mi się zwalczyć (jedna niestety straciła oko).W tym czasie zmieniłem również oświetlenie w akwarium ze zwykłej świetlówki na akwaarystyczną podobno specjalną dla pielęgnic (tak mówili w sklepie) daje ona lekko różowawe światło. Od tego czasu ryby mało jedzą, często siedzą na dnie akwarium i są blade. Nie wiem czy to może być spowodowane niedoleczoną pleśniawką czy może tą zmianą oświetlenia. Zauważyłem ostatnio że ryby często bardziej aktywne są gdy światło się nie świeci. Czy ktoś się spotkał z czyms takim?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Problem z ospałymi pawiookimi
na wszelki wypadek podaj wielkość zbiornika i parametry wody...
Skoro mówisz że przy zgaszonym świetle są aktywniejsze, to może to ta żarówka je uspokaja, jeśli masz starą to po prostu włóż ją z powrotem na jakiś czas i zobaczysz czy będzie poprawa
Skoro mówisz że przy zgaszonym świetle są aktywniejsze, to może to ta żarówka je uspokaja, jeśli masz starą to po prostu włóż ją z powrotem na jakiś czas i zobaczysz czy będzie poprawa
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl