Co to jest?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Juuustaaa89
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Justyna
Kontakt:

Co to jest?

Post autor: Juuustaaa89 » 2008-02-11, 17:05

Ostatnio zauważyłam, ze mojej welonce rosnąć jakby guzek na ogonie. Jest krwisto czerwony, a wokół niego jest jakby czerwona plama. Wcześniej też chorowala, ale wyleczoona była. Jednak to zaczęło sie od nowa rozwijać. Podejrzewałam ze to jest infekcja wirusowa lub bakteryjna. Juz nie wiem co robić bo stosowałam antybiotyk, ale pomogło tylko chwilowo...

Fotka tego guzka:
Obrazek
"Taki delikwent zaczynał opowiadać żwawo przy tym gestykulując. Nie zważając na wyjaśnienia przejezdnego jął oprowadzać po mieście z dumą rynsztokowego patrioty"
Sapkowski, Wiedźmin "Wieża Jaskółki"

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Co to jest?

Post autor: maol » 2008-02-12, 09:19

Kuracja bactopurem jak najprędzej. Być może pomoże... I szybkie zainteresowanie sie parametrami wody - bo to jest u welonek zwykle przyczyna takich zmian na skórze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Juuustaaa89
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Justyna
Kontakt:

Post autor: Juuustaaa89 » 2008-02-12, 12:20

Temperatura to 20-23 stopnie. Podmieniana co kilka miesięcy. Dosypywana /uprzednio rozcieńczona/sól mineralna Dako - Art.
"Taki delikwent zaczynał opowiadać żwawo przy tym gestykulując. Nie zważając na wyjaśnienia przejezdnego jął oprowadzać po mieście z dumą rynsztokowego patrioty"
Sapkowski, Wiedźmin "Wieża Jaskółki"

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-02-12, 12:44

Welon to ryba która ma miano największego brudasa w akwarystyce. Ta ryba ma wielką przemianę materii i wszystko wydala do wody. Z tego powodu wodę trzeba podmieniać raz w tygodniu i mieć wydajny filtr biologiczny. W twojej wodzie znajdują się trujące substancje które powodują powolne umieranie ryb.
Obrazek

ODPOWIEDZ