Witam wlasnei zauwazylem ze moja samiczka ramireza jest cala sina teraz lezy na boku i ciezko oddycha co moze byc powodem wczesniej zdechly mi 3 gurami myslalem ze powodem bylo to ze dopiero je wpuscilem ale ramiraza mam juz kilka miesiecy wszystko bylo ok
parametrow nie znam temperatura 27 roslinek tez nei znam co moze byc powodem?? ehhh
[ Dodano: 2008-02-23, 11:52 ]
http://allegro.pl/item317792283_jbl_tes ... 2_no3.html
czy te testy wystarcza??
lezy sina i ciezko oddycha
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: lezy sina i ciezko oddycha
Piotrek, to jest ciąg dalszy wymierania twojej obsady. Jak widzę powoli padają kolejne ryby. Pytanie brzmi, czy choroba wzięła się z powodu złej opieki nad akwarium, czy to choróbsko zostało przywleczone przez nową rybę. Mogły wystąpić również jednocześnie obie sytuacje.
Do źle utrzymanego zbiornika wprowadzasz bez kwarantanny nowe ryby, które mogą być nosicielami najróżniejszych chorób.
Ryby lubią podgryzać martwe ryby i w ten sposób zarażają się i po pewnym czasie zdychają.
Nie podam konkretnej nazwy choroby, bo to może być więcej niż jedna.
Osobiście podejrzewam posocznice, a jak wiesz na to raczej nie znajdziesz lekarstwa.
Zapamiętaj najważniejszą rzecz. Jeśli nie robisz kwarantanny to są później takie sytuacje.
Do źle utrzymanego zbiornika wprowadzasz bez kwarantanny nowe ryby, które mogą być nosicielami najróżniejszych chorób.
Ryby lubią podgryzać martwe ryby i w ten sposób zarażają się i po pewnym czasie zdychają.
Nie podam konkretnej nazwy choroby, bo to może być więcej niż jedna.
Osobiście podejrzewam posocznice, a jak wiesz na to raczej nie znajdziesz lekarstwa.
Zapamiętaj najważniejszą rzecz. Jeśli nie robisz kwarantanny to są później takie sytuacje.
- eramus
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 90
- Imię: Piotr
ehhh zbiornik jest dobrze utrzymany dbam albo jakas choroba przez nowe rybki albo srodek na glony
[ Dodano: 2008-02-23, 14:43 ]
moze to byc PUCHLINA WODNA ??
[ Dodano: 2008-02-23, 14:43 ]
moze to byc PUCHLINA WODNA ??
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Tak, to może być puchlina. Jak zapewne wiesz nie ma skutecznego lekarstwa na tą chorobę.
Nigdy nie stosowałem środków na glony, ale tam chyba jest więcej szkodliwej chemii niż w nawozach dla roślin.
Niestety jedyne co możesz zrobić w tej sytuacji to czekać i obserwować.
Kup testy akwarystyczne. Ja ci nie doradzę jakie, bo jest ich cala masa i sam się w tym gubię. Tu na forum były już tematy o testach, ale dobry test sporo kosztuje.
Nigdy nie stosowałem środków na glony, ale tam chyba jest więcej szkodliwej chemii niż w nawozach dla roślin.
Niestety jedyne co możesz zrobić w tej sytuacji to czekać i obserwować.
Kup testy akwarystyczne. Ja ci nie doradzę jakie, bo jest ich cala masa i sam się w tym gubię. Tu na forum były już tematy o testach, ale dobry test sporo kosztuje.
- eramus
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 90
- Imię: Piotr
mam kolejne pytanko moj ramirez samiec plywa i ociera sie o liscie wydaje mi si eze ma tez jakis bialy osad,slabsze barwy czy to moze byc jakis pasozyt jak to leczyc takei same objawy mial wczesniejszy ramirez samica ktora zdechla niestety