[60l] Pierwsze moje Akwarium

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

DareeK
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Dariusz
Kontakt:

[60l] Pierwsze moje Akwarium

Post autor: DareeK » 2013-03-02, 00:29

Witam , jestem nowy na forum chciał bym się ze wszystkimi gorąco i miło przywitać Jestem Dariusz mam 16 lat i moje zamiłowanie do akwarystyki rozpoczęło się we wrześniu 2012 roku, znalazłem akwarium 60l które kiedyś mój tata hodował ale po przeprowadzce na nowy domek zakupił sobie akwarium 240l :)

Jest to mój pierwszy baniak uczę się dopiero, zasięgam porad od akwarystów jak i na różnych forach.

:D Zbiornik: - 60x30x33
:D Filtracja: - Filtr kubełkowy Tetra tec ex600
:D Oświetlenie: - Standardowa pokrywa WROMAK ze świetlówką 15Watt AQUARELLE PHILIPS Holland 10000K
- Dodatkowa świetlówka 15watt na stateczniku AQUAEL ZS-15 NARVA germany 6500K
wszystko podpięte pod włącznik czasowy mechaniczny światło Pali 10h na dobę.
:D Ogrzewanie:
- Grzałka z termostatem zewnętrznym Aqua szut 80watt
:D Podłoże:
- około 3,5l ziemi kwiatowej
- 18kg żwirku akwarystycznego o granulacji 1-3mm
:idea: Dekoracja:
- Korzeń
:idea: Nawożenie:
- Co2 z własnej bimbrowni z dyfuzorem ze strzykawki i drzewa lipowego
- Carbo w płynie
- Ferro w płynie
- Macro pro green w płynie
podaję na razie tylko Carbo i Co2 z powodu glonów

- Podmiana wody raz w tygodniu( sobota ) 10l z uzdatniaczem Aqua Safe woda odstana 24h
:D Parametry:
- temperatura 24-25*C
- ph 7,8
- NO3 130mg/l
- PO4 0,75mg/l
- KH 10
- GH 19

:D Obsada:
- Parka gupika
-6 danio pręgowanych ( jedna rybka to chyba danio lamparcie pomyłka w sklepie)
-4 mieczyk
-narybek gupika

:D Rośliny:
- Bacopa Monnieri
- Cryptocoryne wendti "Tropical"
- Valisneria Americana
- Hydrocotyle laucocephala
- hydrocotyle tripartita
- Hygrophila polysperma

Zbiornik po restarcie w piątek 25.01.2013r
wymiana podłoża

zdjęcie zrobione 2 dni po restarcie
Obrazek

jutro postaram się wrzucić aktualną fotkę .
przyjmę na siebie każdą krytykę i dobre rady które na pewno zastosuje .

Szukałem pomocy na innych forach ale niestety , wszyscy się tylko czepiają za wysokiego podłoża ;/ a akwarium a podobać się właścicielowi :)
Liczę że tutaj ktoś mi pomoże jest to 3 forum , do 3 razy sztuka :)

Pozdrawiam :)

--------------------------------------------------
Teraz opiszę mój problem , Pojawiły sie glony na nurzańcu , na korzeniu też .. na reszcie roślin nie widać glonów , i drugim problemem jest takie wysokie PH i NO3 ... podmiany wody nie pomagają ...
poradzcie coś , napiszcie co jeszcze potrzebne za informacje żeby coś z tym zrobić .
Liczę na waszą pomoc :)
Ostatnio zmieniony 2013-03-04, 21:13 przez DareeK, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: [60l] Pierwsze moje Akwarium

Post autor: Timur » 2013-03-02, 09:55

za wysokie podłoże :)

A tak poważnie to moi zdaniem im wyższe podłoże tym bliżej światła jesteś i roślinki mają gdzie korzenie puszczać i bakterie gdzie żyć. Same plusy, no może oprócz estetyki;) ale to już skomentowałeś :)
a akwarium a podobać się właścicielowi
Oświetlenie to nie wiem jak masz zainstalowane, ale 10000K na przód (wybarwia rybki), 6500K na tył (dla roślin).
Podmiana wody raz w tygodniu( sobota ) 10l z uzdatniaczem Aqua Safe
Moim zdaniem troszkę mała podmianka, proponowałbym np 15L i jak czekasz z wodą 24h to nie lej już żadnych uzdatniaczy proszę :)
NO3 130mg/l
To bardzo wysoki poziom, co tłumaczy pojawienie się glonów. Pierwsza sprawa w walce z azotanami to nasadzenie większej ilości roślin. Nie wiem, jak to teraz u Ciebie wygląda, ale ze zdjęcia to ja na Twoim miejscu bym dołożył przynajmniej 3x tyle :) różnych szybko rosnących gatunków. Polecam rogatka, to zielsko na prawdę szybko rośnie, nie sadź go tylko niech sobie w kącie leży na wodzie i przycinaj bo w 2 tygodnie zarośnie całe akwarium:) Zrób większe podmianki bo powyżej 100mg/l to już się woda dla rybek toksyczna robi, mogą zacząć Ci chorować, albo padać. Podmiany muszą pomagać, szczególnie w zimie jestem pewien, że w wodzie świeżej nie masz 130mg/L azotanów???

Mieczyki są za duże do takiego akwarium, poza tym razem z gupikami są głównym producentem azotu (z tego co wiem, piękniczkwate żyworódki produkują go najwięcej)
No tutaj bym się zastanowił nad oddaniem mieczyków, młode gupiki to w pierwszej kolejności. Może jak podobają Ci się gupiki trzymaj same samce? Samice piękne nie są no i ta i zdolność reprodukcji porównywalna z królikami...

Glonami bym się nie przejmował zbytnio, szczególnie, że nie piszesz o "inwazji". Na nurzańcach się pojawiają pewnie bliżej światła, przycinaj nożyczkami, nurzańca można tak przycinać jak włosy.
Korzeń wyjmij i wyczyść. A tak na marginesie, to może pomyśl o zainstalowaniu go gdzieś z boku? Dlaczego? Bo jest dość spory i zajmuje Ci obecnie najbardziej oświetloną strefę w akwarium. W tym miejscu można by posadzić rośliny, a na korzeniu w słabiej oświetlone strefie zaszczepić rośliny o mniejszych wymaganiach świetlnych (anubiasy, mikrozorium, jakieś mchy...)

Ten termometr:) przeklej go na boczną szybę, bo ta przyssawa na pół akwa zasłania widok;)

edit:
właśnie doczytałem o tej ziemi ogrodowej... A ona Ci przypadkiem nie robi złej roboty? Tak sobie pomyślałem, że kwiatowa ziemia żyzna jest, może oddaje do wody? Ale wtedy też fosfor byłby wysoki pewnie... (jakby coś tam gniło). Nie wiem, tu się kompletnie nie orientuję, nie miałem przygody z ziemią w akwa. Może to normalne przez jakiś tam czas? Niech się wypowie spec:)

DareeK
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: DareeK » 2013-03-02, 23:49

Witam , dzisiaj przejąłem od kumpla filtr Tetra Tec ex600 już Wielkiego Aqua szuta wyjąłem , tetra była używana w innym akwa odłączona przewieziona i podłączona u mnie bakterie osiedlone więc mógł zaczać prace od razu :) dorzuciłem czarne tło .

dosadziłem troche roślinek również od kumpla z przycinki , Kabomba i jakaś inna odmiana nadwódki . korzeń został obrócony wygląda na troche mniejszy , będą poszukiwania nowego korzenia ;)
Timur pisze:Oświetlenie to nie wiem jak masz zainstalowane, ale 10000K na przód (wybarwia rybki), 6500K na tył (dla roślin).
Cytat:
tak jak mówisz tak mam :)
Timur pisze:Moim zdaniem troszkę mała podmianka, proponowałbym np 15L i jak czekasz z wodą 24h to nie lej już żadnych uzdatniaczy proszę
Ok ilość wody zmienię będę więcej podmieniać ... ja jednak wolę uzdatniacz dodać ;)

termometr był w akwa bo zdjęcie wykonane 2 dni po restarcie , a pilnowalem temperatury ... na codzień po ustawieniu dobrze grzałki termometr jest wyciągnięty i wcale go nie ma w akwa ;)

a tutaj foteczka z dzisiaj :)
Obrazek

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-03-03, 01:12

Nie, że jakiś zawzięty jestem, ale olej ten uzdatniacz. Czemu?

Bo w większości przypadków woda już nie jest chlorowana, a ozonowana.
Bo woda odstana 24h nie zawiera chloru.
Bo większość chloru, nawet jakby był ulatuje już przy samym wlewaniu wody do wiadra.
Bo taki preparat bezsensownie lany jak nie szkodzi nawet (w co większość wątpi) to nie pomaga, a kosztuje.
Bo wszystkie preparaty na półce sklepowej "nie szkodzą"... wg producenta na etykiecie.
Bo nawet jakby ten chlor był i nawet jakbyś go wlał do akwarium przy podmianie, to jego ilość będzie tak znikoma, że, że ,że sam nie wiem do czego porównać:)
Bo co mają powiedzieć posiadacze np 500l akwarium i to nie jednego. Ile oni musieliby tego wlać przy podmiankach jakby było to konieczne? 10L?

No chyba, że lejesz wodę z basenu, albo wcześniej odkażasz ją chlorem dla pewności ;)

Za tą kasę, co Cię właśnie przekonałem że nie ma sensu wydawać na ten preparat kup sobie jeszcze roślinek :)

ODPOWIEDZ