35 l - co zmienić?

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

polinezja
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Janet

35 l - co zmienić?

Post autor: polinezja » 2013-05-26, 18:52

Na wstępie zaznaczę, że jest to moje pierwsze akwarium i w najbliższym czasie będę tworzyć 100 l (lub 115), będzie to zbiornik do którego przeniosę ryby - a to 35 l w przyszłości chciałabym wykorzystać jako krewetkarium ewentualnie na narybek.

Dane akwarium:
35 l
Filtr zewnętrzny kaskadowy AQUA CLEAR 20
grzałka JKA-H50W 25-50l
lampka DecoLight Aquael 11W
ziemia : Tera Plant Complete Substrate 2,8 kg
żwir: Filtus żwir kwarc gruby 3-5mm K4
temperatura : 24 stopnie

Od początku dodaję:
Tetra AquaSafe
Sera bio nitrivec

Dziś kupiłam:
Kobaltosan - tropical
Multimineral - tropical

Rośliny:
Anubis
mech
Nurzaniec
roślinka której nazwy nie znam jest na zdjęciach po prawej stronie:)

Obsada:
8 neonków -2 miesiące około
3 głupiki (2 samce, 1 samiczka)- dziś
1 piskorek

Akwarium założone zostało pod koniec stycznia, najpierw zasadziłam 3 rośliny (moczarkę i Alternanthera reineckii i Anubisa na kamieniu) - mimo, że myłam je dokładnie i usunęłam kilka ślimaków (nigdy więcej nie kupię nic w tamtym sklepie) to niestety musiałam przeoczyć ich jaja i w akwa znalazły się ślimaki - próbowałam je wyławiać ale spadały i zakopywały się w żwirku. Po pewnym czasie zauważyłam, że albo źle zasadziłam moczarkę albo się nie przyjęła bo zaczęła gnić - wywaliłam ją i alternanthera (który też zaczął być jakiś dziwny + nie podobał mi się) i znikły ślimaki.

Po miesiącu wpuściłam 8 neonów innesa. Robiłam błąd bo pokarm rzucałam na wodę i spadał na całe akwarium i zostawał na anubisie - w pewnym momencie zaczęły listki lekko ciemnieć - ale tylko te górne, dolne na których pokarm się nie zatrzymywał wyglądają bardzo ładnie. Teraz mam karmik więc jedzenie nie lata po akwarium i anubis przestał czernieć = nie wiem czy mam uciąć te poczerniałe liście? Zastanawiam się czy nie kupić po prostu nowego anubisa.

Półtora miesiąca temu pojawiły się sinice - zbyt długo oświetlałam akwarium, miałam stary, bardzo słaby filtr i nie miałam roślin oprócz anubisa. Kupiłam mały mech, nurzańca takiego zakręconego i roślinkę której nazwy nie pamiętam. Dziś dopiero włożyłam ją do akwarium więc zostawiłam w koszyczku by troszkę rozrosły się korzenie - za kilka dni ją zasadzę.

Sinic pozbyłam się zmieniając filtr na kaskadowy, odmuliłam dno i powyciągałam płaty sinic. Przyciemniłam na kilka dni + po ich zniknięciu skróciłam czas świecenia lampy. I od pewnego czasu nie pojawiają się.

Dziś kupiłam 3 głupiki i wiem, że zrobiłam odwrotnie niż jest zalecane, powinnam 2 samice i 1 samca. W takim razie proszę o opinie czy na pewno bardzo źle jest z taką obsadą głupików? Czy muszę dokupić samice jeszcze jedną?
Wiem także,ze piskorek nie nadaje się do takiego małego akwarium bo osiąga duże wymiary, ale w przeciągu najbliższych miesięcy będę urządzać 100 l lub 115 l akwarium do którego wszystkie te ryby zostaną przeniesione.

Prosiłabym o rady czy kupić jeszcze jakieś rośliny? Czy wymienić tego anubisa na nowego? Czy konieczne jest aby dokupić jedną samice głupika - czy mogę to zrobić dopiero po zmianie akwarium na większe?
Testy wychodzą w normie nic nie jest za wysokie ani za niskie - od razu po podmianie czasem woda jest zbyt twarda, ale zdarza się to rzadko i szybko dochodzi do siebie. Od czasu sinic podmieniam częściej wodę (5 litrów, czasem 10 co 2,3 dni).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tompor
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 25
Imię: Tomasz

Re: 35 l - co zmienić?

Post autor: tompor » 2013-05-26, 20:55

Co do gupików to główny problem polega na tym, że mając 2 samce i jedną samicę oba chcą ją "podrywać" co może się dla niej skończyć źle ponieważ po prostu ją zamęczą. Co do pozostałych spraw nie jestem w nich ekspertem niech wypowiedzą się inni.

Monique
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 54
Imię: Monika

Post autor: Monique » 2013-05-27, 15:32

1. Tetra AquaSafe niepotrzebny, uzdatniacze mogą nawet zaszkodzić.

2. ANUBIAS nie anubis, anubis to starożytny bóg zaświatów.

3. GUPIKI nie głupiki.

4. Roślinę z koszyczka lepiej wyciągnij, teraz nie ma dostępu do substratu, szybciej ukorzeni się w podłożu gdzie ma składniki odżywcze.

Im więcej roślin tym lepiej - tym mniejsze ryzyko glonów.

polinezja
Nowicjusz

Post autor: polinezja » 2013-05-27, 16:05

Dziękuję za odpowiedzi:) Przydadzą mi się takie wskazówki :ok:
A moje błędy "Anubis" i "Głupiki" są rozbrajające :D :D :hahaha: :fiufiu: :fiufiu:
Monique dziękuję za zwrócenie na to uwagi :kwiaty:
Widzę, że jesteście z Krakowa, czy możecie polecić miejsce w którym można na pewno kupić zdrowe roślinki + by była tam osoba, która ma kompetencje by cokolwiek doradzić?
Dziś nie dam rady ale jutro zasadzę tą roślinkę - czy wiesz może co to za roślinka? Mogę zrobić bardziej wyraźne zdjęcie jeśli słabo widać.

Monique
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 54
Imię: Monika

Post autor: Monique » 2013-05-27, 21:40

Hmm.. ja osobiście wszystkie moje rośliny mam z zestawu 'z alledrogo' gdzie dostałam po jednaj gałązce każdego gatunku i jakoś się tak rozrosły. Rośliny możesz wziąć od kogoś z forum jak będzie robił przycinkę.

Wcześniej zaopatrywałam się na Borku Fałęckim na pętli w małym sklepiku. Można tam dostać większość najpopularniejszych gatunków, ale trzeba też uważać bo sprzedają rośliny które w akwarium znaleźć się nie powinny. Ew. można je na parapecie postawić w doniczce. Także wiedza sprzedawców nie jest imponująca (słyszałam kiedyś jak radzili żeby psu kolczatkę kupić jak ciągnie co jest absurdem). Głównym atutem sklepu jest to, że jest tani.
Ciekawe rzeczy można dostać na Warneńczyka (naprzeciwko Korony).

tompor
Zainteresowany

Post autor: tompor » 2013-05-27, 23:21

Co do roślin-dużo taniej zakupisz u kogoś z forum. I dostaniesz pewnie więcej niż w sklepach. Ja całe swoje akwarium mam obsadzone roślinkami "od ludzi" i jedyny problem jaki teraz z nimi mam to nadmiary. Baniak zarasta strasznie co mnie dziwi przy braku nawozów i nędznych 15W na 60l. Możesz też zawsze poszukać na gumtree gdzie też trafiają się niezłe okazje mi udało się zakupić dosłownie worek na śmieci zieleniny za 20zł (rotala, kabomba, nurzaniec, limnobium, cryptokoryna, paprotka, rogatek)

polinezja
Nowicjusz

Post autor: polinezja » 2013-05-28, 08:38

Super:) to poszukam na gumtree =)
To ładnie dużo roślinek udało Ci się kupić :ok: ! W sklepie to byś pewnie wydał na nie bardzo dużo.
Idąc za waszą radą to w przyszłym tygodniu dokupiłabym kilka roślinek więc mam nadzieje, że coś znajdę na gumtree :). W takim razie chyba powinnam jeszcze dokupić jedną samicę :niewiem: .

tompor
Zainteresowany

Post autor: tompor » 2013-05-28, 09:56

Odezwij się do mnie na PW :)

polinezja
Nowicjusz

Post autor: polinezja » 2013-05-28, 11:27

Nie wysyłają mi się widomości na PW chyba, na maila też nie mogę, jak możesz to jestem dostępna pod mailem: euphorie 8 @ gmail . com
:oczko:

tompor
Zainteresowany

Post autor: tompor » 2013-05-28, 13:10

Poleciał e-mail :)

ODPOWIEDZ