Kwarantanna

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kubastasiek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Kuba
Kontakt:

Kwarantanna

Post autor: kubastasiek » 2010-05-18, 19:40

Witam chcialbym sie dowiedziec jak powinien wygladac zbiornik kwarantannowy z prawdziwego zdazenia zalozmy ze mam dostepny zbiornik 25l

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Kwarantanna

Post autor: blue_betta » 2010-05-18, 20:45

Jeśli chodzi o kwarantannę ryb, to będzie mniej więcej tak:
1. 25l jako zbiornik do kwarantanny.
2. Jeżeli docelowe akwarium jest już dojrzałe i po prostu dokupujemy dalszą obsadę - lejemy do akwarium kwarantannowego wodę z działającego już akwarium.
3. W akwarium kwarantannowym potrzebne będą również takie rzeczy jak: filtr, na którym są już rozwinięte bakterie nitryfikacyjne, grzałka, pokrywa (jeśli chodzi o labiryntowce/ryby, które zostały obdarowane darem wysokich skoków :D ).
4. Jeżeli rybki nie okazują żadnych objawów jakiejkolwiek choroby nie lejemy leków.
5. Akwarium musi być bez roślin, żwiru, etc.
6. Po kwarantannie, wpuszczając ryby do docelowego akwarium konieczna jest aklimatyzacja.
7. Czas trwania, z którym się spotkałem jest naprawdę przeróżny, waha się od 7 do 21 dni.

Awatar użytkownika
zolwikk
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: adam

Post autor: zolwikk » 2011-01-04, 10:23

Dla sprostowania by się zabezpieczyć dodatkowo po zakupie rybki to można/trzeba takie żyjątko poddać kwaranntanie wg jw. ?

Jeśli dobrze rozumiem planuje zakup rybki :
-zalewam "małe" akwa dojrzałą wodą z dzialającego zbiornika
-wkladam filtr mam zapasowy w szafie (jak długo musi dzialać ?)
-grzałka , oświetlenie(wiadomo podstawa)
-musi być podłoze rośliny :/ ? (na pare dni)
-jak długo ma tam siedzieć ?
Obrazek

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2011-01-04, 17:00

zolwikk pisze:-zalewam "małe" akwa dojrzałą wodą z dzialającego zbiornika
Tak, jest to najwygodniejsze, oczywiście jeśli w akwarium masz wszystko tak jak trzeba. Jeśli podejrzewasz jakąś chorobę u swoich ryb to nie należy dokładać nic nowego.
zolwikk pisze:-wkladam filtr mam zapasowy w szafie (jak długo musi dzialać ?)
I tu jest problem z czasem. Jeśli wsadzisz filtr do akwarium, to musisz normalnie czekać aż dojrzeje, czasami to trochę trwa. Najlepiej jest taki filtr z tydzień przed zakupem ryb uruchomić w działającym już zbiorniku i pozwolić mu pracować na dojrzałej wodzie. Oczywiście taki filtr musi pracować całą dobę jak normalny filtr. Jako wkład sama gąbka powinna wystarczyć.
zolwikk pisze:-grzałka , oświetlenie(wiadomo podstawa)
Grzałka z dobrym termostatem to konieczność. Natomiast światło to już powinno być symboliczne, aby nie stresować ryby, ale żeby można ją było obserwować i ewentualne zmiany na ciele.
zolwikk pisze:-musi być podłoze rośliny :/ ? (na pare dni)
Zdecydowanie nie. Brak podłoża to doskonały sposób na obserwację odchodów ryby i na łatwe sprzątanie.
-jak długo ma tam siedzieć ?
Jak kto uważa, Jak ktoś jest ryzykantem to i po czterech dniach wpuści, myślę że dwa tygodnie wystarczy.

Pamiętaj że w takim zbiorniku higiena to podstawa. Zalegające odchody i resztki pokarmu są niedopuszczalne.
Obrazek

ODPOWIEDZ