Witam!
Mam w planach zakup kotnika 30l (40x25x30) - w przyszłości dla kotnych samiczek gupika, oraz odchowu kilku sztuk gupika na własne potrzeby. Osprzęt standardowy: filtr, grzałka, termometr, korzeń i ze dwa niewielkie kamienie (brak podłoża).
Moje kilka pytań:
1. Mam filtr Einheim PickUp 45 - TEN . Wystarczy do filtracji 30l ? Wiem że muszę go owinąć jakąś 'rajstopą' żeby narybku nie zasysał. Ktoś zna ten model? Ma płynną, dobrą regulację (że ma jakąś to wiem) ?
2. W pokrywie jest 20w żarówka (ponoć zwykła na wąskim gwincie). W środku będę miał jakiś mech (java/taiwan) na korzeniu. Może być coś takiego jako oświetlenie? Czy może powinienem zmienić tą żarówkę na jakąś energooszczędną/specjalną ? Bo te 20w mnie zastanawia - trochę dużo ? Nie będzie problemu z glonami? Po ile świecić na początek?
Strandardowo od 6 godzin zaczynać?
3. Dostałem w gratisie trochę pistii, wgłębki i salwinii. Coś z tego pociągnie przy takim oświetleniu (żarówka) ?
4. Czy warto się bawić w jakieś nawozy w takim zbiorniku? Czy tylko kontrolować NO2 i NO3? Na super roślinach (mchu i ewentualnych powierzchniowych) mi nie zależy byle tylko nie zmarniały całkiem. Może jakieś easy carbo?
Kotnik 30l - co i jak
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Kotnik 30l - co i jak
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Kotnik 30l - co i jak
1. Filtr dobry do tego litrażu (przepływ), ale co do regulacji niestety nie wiem.
2. Żarówka będzie bardzo nagrzewać wodę. Jeżeli przez x czasu będziesz długo świecił to pokrywa się zniekształci. Zamień na energooszczędną, najlepiej philips tornado z małym gwintem (barwa światła biała). Ja w kostce zaczynałem od świecenia 5 godzin i stopniowo coraz więcej. Nie wiem czy dobrze robiłem, ale rośliny jak widać żyją ;)
3. Salwinia na bank pociągnie, reszta - zależy od wilgotności pod pokrywą.
4. Ja bym niczym nie nawoził, dał mech, coś szybko rosnącego i tyle. Tym bardziej, że mówimy o narybku.
2. Żarówka będzie bardzo nagrzewać wodę. Jeżeli przez x czasu będziesz długo świecił to pokrywa się zniekształci. Zamień na energooszczędną, najlepiej philips tornado z małym gwintem (barwa światła biała). Ja w kostce zaczynałem od świecenia 5 godzin i stopniowo coraz więcej. Nie wiem czy dobrze robiłem, ale rośliny jak widać żyją ;)
3. Salwinia na bank pociągnie, reszta - zależy od wilgotności pod pokrywą.
4. Ja bym niczym nie nawoził, dał mech, coś szybko rosnącego i tyle. Tym bardziej, że mówimy o narybku.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Taka mała uwaga - kotnik czy kwarantanna najlepiej sprawują się bez roślin i podłoża. Nie potrzebują też oświetlenia. Jeżeli narybek (bądź parka przed tarłem) potrzebuje konkretnego wystroju, to robi się go na bieżąco, w zależności od potrzeb.
...a już na pewno nie stosuje się nawozów.
...a już na pewno nie stosuje się nawozów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Maol, wiem o tym ale dla gupików chyba trochę mchu, korzonek i dwa niewielkie kamienie, nie zaszkodzą ? Nie będzie to zbiornik tarliskowy - tylko dla gupików. Poza tym pierwszych mieszkańców spodziewam sie za jakieś 1,5 miesiąca.
Michale za diabła nie mogę kupić żarówki Philipsa - tylko Osram widziałem. Czy przelicznik 5W (niby 24 normalne) jest istotny? Bo nie wiem jak na to patrzeć. Barwa 6500K.
Michale za diabła nie mogę kupić żarówki Philipsa - tylko Osram widziałem. Czy przelicznik 5W (niby 24 normalne) jest istotny? Bo nie wiem jak na to patrzeć. Barwa 6500K.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Moderator
- Kontakt:
5W, to zawsze 5W niestety 

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Znaczy mam szukać takiej z 12-15 W? Energooszczędnej?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Moderator
- Kontakt:
Najlepiej by było w okolicach 12W-13W. Chyba jeszcze Osram robi takie żarówki z małym gwintem i o białej barwie światła, ale nie jestem w 100% pewny.