Pierwsze duże 200 l

Moderator: ModTeam

fish86
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: tomek

Pierwsze duże 200 l

Post autor: fish86 » 2013-01-26, 04:26

Witam,

Jestem nowy u was, chciałbym skorzystać z waszej pomocy i rozwiać wiele wątpliwości, jakie pojawiają się w związku z założeniem akwarium 200 l

Krótko o co chodzi, od dawna przymierzałem się ponownie zając akwarystyką, tym razem w większym zbiorniku, bardziej przemyślanym. Trochę koszty mnie zniechęcały, ale obecnie mam okazje za niewielką kasę dostać od znajomego zbiornik "ok 200l" który słuzy mu od kilku lat. temat sprzetu na razie zostawiam bo wszystko będzie w zestawie (filtr kubelkowy) a co więcej jeszcze nic nie zwiozłem więc nie wiem jak wygląda

Generalnie czy myślicie, ze dla de facto poczatkującego taki litraż jest dobrym rozwiązaniem?
Chciałbym go fajnie wykorzystać, z jednej strony podobają mi sie skromne klimaty jak iwagumi ale wtedy chyba jestem skazany na określone ryby, którym nie zapewnie bogatego srodowiska? z drugiej strony chcialbym dobrze wykorzystać pojemność, wpuscić ciekawsze okazy niż tylko ławice neonów czy krewetki na dno, jak chociażby pielegnice/pielęgniczki, na dno bocje lub piskorki, ale jak widzę jak tworzycie tak bujną roślinność to sam nie wiem czy dałbym rade samodzielnie uzyskac takie efekty (oczywiscie ochota jest i czas też się znajdzie!)

Wiem że większe akwaria wybaczają wiecej błedów i łątwiej je prowadzić niż małe, ale to też pewnie zżera dużo pradu głownie na oświetlenie?? i i flora wymaga pewnie ciągłego nawożenia

Doradzcie czy mam inwestować?
No i jeszcze raz witam ;)

fish86
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: tomek

Re: Pierwsze duże 200 l

Post autor: fish86 » 2013-01-26, 04:47

btw mam pytanie jaka powinna być bezpieczna grubość szkła? można zjechac poniżej 7ml?

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: Pierwsze duże 200 l

Post autor: Jarus » 2013-01-26, 11:49

Co do prądu to zależy jaki masz osprzęt.
Co do światełka (prąd) i nawożenia to zależy jakiego typu baniak chcesz odpalić. Wiąże się to z innymi wydatkami również.
W tym wątku kolega Łoren omawia kwestie zbiorników roślinnych typu HT i LT. Do zapoznania się >> http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm#160259

Co do grubości szkła w baniaku to zobacz z jakiego budują takie baniaki firmy (AquaEl, Wromak. Ja bym się tego trzymał bo raczej wiedzą co robią.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

ODPOWIEDZ