hej
Masz mało wymagające rośliny raczej

Po co restartować, ja również na jałowej glebie, radzę sobie tymi tabletkami TetraStart, a potem mam zamiar (już zakupiłem) używać tabletki Crypto, też Tetry. Te startowe to raczej działają, bo nowe rośliny ukorzeniają mi się w ekspresowym tempie, a w te crypto to chcę wierzyć bo drogie to to ;) Wcześniej próbowałem z tymi kulami, ale to chyba średnie jest. One rok mi się w podłożu całkowicie nie rozpuściły, a przy wyciąganiu roślin np (czasem trzeba coś przesadzić albo wywalić) zadymę miałem w akwa niemiłosierną. Przy tej granulacji co Ty masz to możliwe, że nawóz ciągle dostawałby się do wody. Jakby ktoś bardziej doświadczony potwierdził co piszę i miałbyś ochotę zastosować te tabletki to pokrusz je na mniejsze kawałki i umieść w okolicy korzeni głęboko.
A ja też zwaliłem i dałem pod bazalt piach czarny... Jak mnie wtedy pani w sklepie zapewniała też bazalt tylko mniejszej granulacji. Yhy, jak się później okazało g.. barwione jakiś piach, a nie żaden bazalt. No i do dzisiaj mam farbowane podłoże na spodzie

(więc jak będziesz miał ochotę zachować czerń podłoża to nie zrób sobie jak ja.)
Jeśli mogę coś zasugerować to przyciąłbym te nurzańce, żeby nie "leżały" na wodzie, obsadziłbym jeszcze roślinkami, bo mało ich troszkę. A może mchy na korzeń? Albo mikrozorium też? A próbowałeś tym korzeniem poobracać? Nie lepiej by się prezentował tak "siedząc" a nie "leżąc"?
Jakieś roślinki na przód by się przydały i wogóle więcej, więcej roślin różnych. (z tych mało wymagających można coś dosadzić)
edit:
gupiki się mnożą na potęgę i potem jest kłopot co z nimi robić (no chyba, że to dla Ciebie nie będzie kłopot

ale o tym nie mówmy), a neonków to nie polecam, osobiście nie miałem z nimi przygody, ale one wrażliwe są raczej, chorują i takie "oklepane" są. Jest teraz mnogość gatunków ławicowych w sklepach. Najłatwiej dobrać w sklepach obsadę ryb Azji (dlatego takie mam) bo jest ich największy wybór (przynajmniej u mnie).