Strona 1 z 1

Preparowanie "Japońskiego" korzenia.

: 2013-08-30, 16:24
autor: Mexteren
Witam.
Zamierzam kupić japoński korzeń z aukcji, podam niżej, ale jak go wypreparować ?
Nic z nim nie było robione.
Czytałem w większości porad żeby wygotować w soli(Czyli to samo co z kokosami) ale czytałem też że korzenie z drzew iglastych się nie nadają bo żywica, a czort też wie jaki to korzeń jest.
Klik!
Czy trzeba go okorować ?
Nie wiem czy go kupować, dwie sztuki są i wymiarami by mi według uznania weszły spokojnie do bańki i byłoby dużo miejsca :)

Re: Preparowanie "Japońskiego" korzenia.

: 2013-08-30, 20:25
autor: Timur
Miałem tylko dwie niewielkie gałązki z tych japan korzeni i z tego co wiem ich się nie preparuje tylko zanurza i czeka aż stracą wyporność obciążając odpowiednio. Tak zrobiłem i nic preparować nie musiałem.

Re: Preparowanie "Japońskiego" korzenia.

: 2013-08-30, 22:38
autor: Mexteren
A ile to trwało ?
Aż zaczął tonąć ?
Bo ja bym go wolał wsadzić do wiadra czy gdzieś i obciążyć aby po wyjęciu po jakimś czasie można byłoby go wsadzić do bańki bez obciążania.

Re: Preparowanie "Japońskiego" korzenia.

: 2013-08-31, 11:50
autor: Timur
No jak pisałem mam tylko dwie niewielkie gałązki w krewetkarium więc one już po kilku dniach całkowicie zatonęły. Pewnie jeśli korzeń jest większy/grubszy potrzeba na to więcej czasu. Z wiadrem dobry pomysł. Przy okazji dowiesz się, czy nie puszcza jakiś fermentów ;)