Strona 1 z 1
Żwirek
: 2007-07-10, 19:18
autor: lu1934
witam ponownie
Mam zamiar wysypać do akwarium żwirek zebrany z rzeki, już go wypłukałem i pozostało mi gotowanie. Pytanko czy lepiej jest gotować w samej wodzie czy z solą a jeśli z solą to ile dać soli tak aby nie przeholować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Re: Żwirek
: 2007-07-10, 19:28
autor: Kazio
Niemusisz gotowac tylko wyparz tak jak to juz opisywałem w jednym temacie. A z sola gotuje nie żwirek tylko korzen.
"Ty niegotuj tego żwiru, Zagotuj w czajniku wode. Wsyp do jakies miski żwir. Jak czajnik gwizdze to zdejmij go z gazu i zawartosc wlej do miski gdzie jest żwir. NIech ta woda tam postoji z 1-2 minuty i wylej ja do kibla czy gdzies. Potem weż ta miske i nalej tam zimnej wody by ostudzic gorace kamyki"
Wyciete z innego tematu. Made by Kazio
Re: Żwirek
: 2007-07-10, 20:29
autor: D4ni3l
lu1934 pisze:witam ponownie
Mam zamiar wysypać do akwarium żwirek zebrany z rzeki, już go wypłukałem i pozostało mi gotowanie. Pytanko czy lepiej jest gotować w samej wodzie czy z solą a jeśli z solą to ile dać soli tak aby nie przeholować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ja bym po prostu porządnie wypłukał gorącą wodą przez minimum 15 minut.
Jak boisz sie bakterii możesz pomoczyć w nadmanganianie potasu kupionym w aptece za 2zl ;)
Nadmanganianu dajesz tyle, aż się zrobi bardzo różowa woda, a moczysz przez około 15-20 minut.
Pozdrawiam!