Chciełbym sie zapytac czy wzrost glonow zależy od oświetlenia akwarium.A przy okazji - jaką świetlowke poradzilibyście mi do akwa 80l.I jakie ryby są pomocne do zwalczania glonów.Prosze o porady.
POZDRO :]
Glony i Oświetlenie
Moderator: ModTeam
-
- Administrator
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Michał
- Nazwisko: Kryński
- Kontakt:
Re: Glony i Oświetlenie
glonojady, kiryski ;)Marcin N pisze:jakie ryby są pomocne do zwalczania glonów
tak, unikaj światła dziennego, czyli aby słońce nie padało na ścianę akwarium...Chciełbym sie zapytac czy wzrost glonow zależy od oświetlenia akwarium
Co do świetlówki to nie wiem ale pewnie 2 x 16W starczy

Michał
- Marcin N
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Jak widac mam już glonojada ,ale on jakby sobie nie radzil z glonami i mało je jada.A CZyli chodzi o 2 świetlówki. OK DZIĘKI!! Bo ja myśle ze mi glony rosną od zbyt duzo oddlonegłości swietlowki od powierzchni wody
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Wzorst glonów zależy on "kondycji" roślin. Jeżeli są mocne to glony mają małą szane. Glony rozwijają się w akwarium, gdzie są oznaki stagnacji wzrostu roślin. Drugim czynnikiem sprzyjającym jest słabe dbanie o akwarium. Jeżeli o akwarium dbamy źle lub bardzo rzadko, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo na pokazanie się glonów. Wzorst glonów wzmaga wysoki poziom azotanów i fosforanów. Więc wynika z tego, że odległość świetlówki od powierzchni wody jest jedną z przyczyn pojawienia się glonów w Twoim akwarium.
Za duża odległość świetlówki od lustra wody -> za mała ilość światła dla roślin -> słaba "kondycja" roślin -> wysoki poziom fosforanów i azotanów w zbiorniku -> wzrost glonów.
Za duża odległość świetlówki od lustra wody -> za mała ilość światła dla roślin -> słaba "kondycja" roślin -> wysoki poziom fosforanów i azotanów w zbiorniku -> wzrost glonów.
- Marcin N
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzieki ,przyznaje jeden punkcik ;-)♣ø§
[ Dodano: 2007-01-21, 11:23 ]
A jakiej firmy świetlowki są dorbe na ten problem??A wracając do krewetek Amano z jakimi innymi krewetkami żyje w zgodzie??
[ Dodano: 2007-01-21, 11:23 ]
A jakiej firmy świetlowki są dorbe na ten problem??A wracając do krewetek Amano z jakimi innymi krewetkami żyje w zgodzie??