Strona 1 z 1

SZCZUPIEŃCZYK INDYJSKI (Aplocheilus panchax)

: 2007-07-10, 21:03
autor: lukasz.www
SZCZUPIEŃCZYK INDYJSKI (Aplocheilus panchax)

POCHODZENIE:
Azja południowo-wschodnia - Indie, Tajlandia, Borma, Półwysep Malajski, Sumatra, Borneo, Jawa.
WIELKOŚĆ:
7cm
ZACHOWANIE:
Spokojna, ale agresywna wewnątrzgatunkowo. Najlepiej trzymać pojedyncze egzemplarze lub w parch. Nie powinno łączyć się z mniejszymi rybami.
DYMORFIZM:
U samic płetwy są pomarańczowo obrzeżone.
TEMPERATURA:
23-26*C
WODA:
pH 6,5 ; woda miękka do średnio twardej.
POKARM:
Wszystkożerna. Najchętniej zjada żywe owady, na które poluje wyskakując z wody.
ROZMNAŻANIE:
Temperatura 26-30*C. Zbiornik z niskim poziomem wody i obsadzony drobno pierzastymi roślinami. Ikra składana na roślinach. Tarło trwa do 14 dni. Samica składa przez ten czas do 300 ziaren ikry. Wylęg po około 14 dniach, wtedy rodziców należy odłowić, ponieważ mogą zjadać młode. Młode należy karmić dafnią, oczlikiem i cyklopem. Szybko rosną.
OPIS:
Wymaga zbiornika o długości co najmniej 50cm. Podłoże ciemne. Akwarium częściowo zaciemnione przez pływające rośliny. Dekoracje z kamieni, korzeni, łupin orzecha kokosowego i bambusa. Akwarium musi być szczelnie przykryte, ponieważ ryby mogą wyskakiwać z wody. Ryba polecana dla początkujących akwarystów.
www.akwarium.info.pl