Czekoladowiec malajski, gurami czekoladowy
: 2007-03-09, 21:50
Czekoladowiec malajski, gurami czekoladowy:
Opis: Ryba spokojna, wrażliwa, łatwo zapadająca na różne choroby, zwłaszcza spowodowane pasożytami. Nie jest polecana początkującym akwarystom. Powinna być hodowana w akwarium jednogatunkowym.
Wymaga zbiornika: gęsto obsadzonego roślinami, również pływającymi, rozpraszającymi światło, z licznymi kryjówkami wśród korzeni i kamieni. Wskazane ciemne podłoże.
Woda: musi być czysta, miękka i kwaśna, często odświeżana i dobrze filtrowana.Temperatura wody 24 – 30 °C, twardość wody miękka 2 - 8 °n, skala pH 4,5 - 6,5
Czekoladowiec dorasta do ok. 6 cm długości. Jest gębaczem.
Pokarm żywy: rozwielitki, solowce, larwy muchówek chociaz jak sie przyzwyczji to mozna podawac płatki
Dymorfizm płciowy: płetwa odbytowa samca ma jasną obwódkę
Opis: Ryba spokojna, wrażliwa, łatwo zapadająca na różne choroby, zwłaszcza spowodowane pasożytami. Nie jest polecana początkującym akwarystom. Powinna być hodowana w akwarium jednogatunkowym.
Wymaga zbiornika: gęsto obsadzonego roślinami, również pływającymi, rozpraszającymi światło, z licznymi kryjówkami wśród korzeni i kamieni. Wskazane ciemne podłoże.
Woda: musi być czysta, miękka i kwaśna, często odświeżana i dobrze filtrowana.Temperatura wody 24 – 30 °C, twardość wody miękka 2 - 8 °n, skala pH 4,5 - 6,5
Czekoladowiec dorasta do ok. 6 cm długości. Jest gębaczem.
Pokarm żywy: rozwielitki, solowce, larwy muchówek chociaz jak sie przyzwyczji to mozna podawac płatki
Dymorfizm płciowy: płetwa odbytowa samca ma jasną obwódkę