Co myślicie na temat tej obsady na 100L?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Agniesia
Forumowicz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Agnieszka
Kontakt:

Co myślicie na temat tej obsady na 100L?

Post autor: Agniesia » 2010-09-26, 18:46

Zastanawiam się co tu zmienić?
-5 młodych skalarów
-6 mieczyków
-2 dorosłe gurami plamiste
-5 zbrojników
-1 piskorek

Najlepiej byłoby gdyby nie było gurami i mieczyków, ale nie wiem jak się ich pozbyć. Mam takie "szczęście", że ryby mi jakoś nie zdychają i dożywają do dość sędziwego wieku i dopiero takie coraz marniej wyglądają i w końcu zdychają z bliżej niesprecyzowanego schorzenia. Chętnie dokupiłabym jakieś pielęgniczki, ale moje akwarium jest chyba już pełne albo nawet zbyt pełne. Proszę o radę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Co myślicie na temat tej obsady na 100L?

Post autor: Akwarybka » 2010-09-26, 18:53

Agniesia pisze:5 młodych skalarów
-6 mieczyków
-2 dorosłe gurami plamiste
-5 zbrojników
-1 piskorek
Mieczyki są za duże na takie akwarium, nie wspominając o skalarach (potrzebują min 200l zbiornika) ;) Guraminów też bym się pozbyła. I zostaw sobie 2 zbrojniki, bo pięć to trochę za dużo na taki litraż. Piskorki są stadne więc byłoby bardzo dobrze gdybyś zakupiła jeszcze ze 4-5 sztuk. Pomyśl o jakiś rybkach stadnych lub o o wspomnianych przez Ciebie pielęgniczkach. Pamiętaj jednak, że to dość wymagające ryby. Jeżeli nie wiesz co zrobić z rybami ''do pozbycia'' do daj ogłoszenie w dziale ''Targowisko'' lub poszukaj czy ktoś nie przyjmie/zamieni Ci ich w sklepie zoologicznym ;)

Agniesia
Forumowicz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Agnieszka
Kontakt:

Re: Co myślicie na temat tej obsady na 100L?

Post autor: Agniesia » 2010-09-27, 20:56

Gurami są do pozbycia się i mieczyki także. Skalary są jeszcze dość młode i myślę że jak podrosną to przyjmie je jakiś znajomy akwarysta z większym baniakiem. Jestem można powiedzieć na rozstaju dróg - kończę studia i wychodzę za mąż, więc kto wie gdzie mnie poniesie, a akwarium w domu i tak nikt poza mną się nie interesuje. Jeszcze tylko rok i zakładam podstawową komórkę społeczną, ale akwarium założę nowe większe.
Co do zbrojników to myślę, że pohandluje nimi. Sugerujesz żebym zostawiła dwa więc chyba już wiem które dwa sobie zostawię. Najładniejszego samca i samca albinosa. Niestety nie wykluła się z tej gromadki parka - a tak na nią liczyłam. Z zakupem ryb chyba się powstrzymam bo październik za pasem, a ja nie jestem z Wrocławia tylko spod Wrocławia i na czas studiów opuszczam dom i pomieszkuje we Wrocku.

ODPOWIEDZ