Ogólne 112L

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

snadek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Ogólne 112L

Post autor: snadek » 2013-03-15, 16:04

POJEMNOŚĆ
112L

Filtr
AQUAEL Turbo Filter 650

Grzałka
AQUAEL 100W

Tło
Czarny Brystol

Podłoże:
Różne kamienie z dużą przewagą Czarnego bazaltu.

Roślinki:
Nurzaniec, Lileopsis, Kryptokoryna.

Obsada:
21 Neonów Innesa
1 Zbrojnik niebieski
7 ślimaków helena (narazie 7 bo poskładały jajka)
3 Samice Mieczyka (chciałem harem z jednym samcem ale nie było w sklepie, jak gdzieś spotkam to dokupię chyba że wczesniej któraś z samiczek zmieni płec)
Krewetki: Red Cherry i Caridina cf. babaulti. Ilość nieznana:)

Oświetlenie:
Standardowa Pokrywa 2x18 przerobiona na 3x18 i mam w planach okleić ją folią lustrzana.

co sądzicie? coś poprawić? coś dodać lub odjąć?

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Ogólne 112L

Post autor: Timur » 2013-03-15, 18:48

Mnie zastanawia ten filtr. Nie znam modelu, ale czy złoże w filtracji wewnętrznej wystarczy na stabilizację warunków w akwa z obsadą? Małe złoże to mało miejsca dla bakterii, dodatkowo przy zapychaniu konieczne będzie częste czyszczenie.
Nie opiniuję, tylko wręcz sam pytam korzystając z okazji.
(Ciekawi mnie to, bo kolega chce wymienić jakiegoś chińczyka, ale uparł się na wewnętrzny)

snadek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Re: Ogólne 112L

Post autor: snadek » 2013-03-15, 23:51

Timur pisze:Mnie zastanawia ten filtr. Nie znam modelu, ale czy złoże w filtracji wewnętrznej wystarczy na stabilizację warunków w akwa z obsadą? Małe złoże to mało miejsca dla bakterii, dodatkowo przy zapychaniu konieczne będzie częste czyszczenie.
Nie opiniuję, tylko wręcz sam pytam korzystając z okazji.
(Ciekawi mnie to, bo kolega chce wymienić jakiegoś chińczyka, ale uparł się na wewnętrzny)
mam ten zestaw od paru lat, co do filtra to co jakis czas(co 2/3 miesiące) trzeba go przeczyścić bo gorzej pracuje a co do stabilizacji warunków w akwa z obsadą to przyznam szczerze że nigdy nie mierzyłem twardości wody itp ale nie miałem nigdy żadnych poważniejszych epidemii i rybki były zawsze w dobrej kondycji:)

ODPOWIEDZ