Glony na podłożu...

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Glony na podłożu...

Post autor: macio » 2009-03-06, 15:36

W moim małym akwarium rosną na podłożu zielone glutowate glony. Robią takie płaszcze które zaczynają pokrywać henia. Próbowałem je usuwać ręcznie... Najpierw rozgrzebałem podłoże a potem wężyk i do wiaderka... ale niestety rosną w zastraszającym tempie. Zaledwie wczoraj wyciągałem je a dzisiaj już jest spora ilość. Co to za glony? O zdjęcie i parametry wody postaram sie później. Podmianę robie co 2 dni 1,5 litra (stabilniejsze parametry wody). Obsada to 5 microrazbor galaxy, 4 amano, 2 red cherry, neritina. Jeszcze dziś chce przejśc na 15 microrasbor galaxy, 3 neritiny, 4 amano, i jeszcze coś (crystal red? White pearl? wiecie coś innego niż babaluti i redki ;) )
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Glony na podłożu...

Post autor: maol » 2009-03-07, 08:39

Światło? Parametry wody? Martwe ryby? Tu masz problem, szczególnie w małym akwarium...

P.S. Częste i małe podmiany nie gwarantują stabilniejszych parametrów wody. Wręcz przeciwnie - zwykle pomagają wodzie osiągnąć bardzo złe parametry. Normalna, cotygodniowa podmiana działa naprawdę dobrze...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ