Dopadły mnie glony
Moderator: ModTeam
- Garownik
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Dopadły mnie glony
Witam.
Przed wyjazdem zobaczyłem ,że na nurzańcu pojawiają się glony,które wyglądają jak 0,5-1cm niteczki oraz drugie dłuższe i w kępie na innym liściu już takie co mają ok 4cm.Zmniejszyłem oświetlenie z 12 do 8 godzin i wyjechałem bo nie miałem już czasu.Gdy przyjechałem szyba była cała w króciutkich niteczkach.Z nimi sobie poradziłem, 5 min czyścikiem magnetycznym i po sprawie.Teraz się martwie a nurzańca ,bo już mi ładnie zarósł całą ścianę i nie chciał bym go wywalać i sadzic od nowa.Jest on porośnięty głównie króciutkimi niteczkami,ale zdarzją sie też te kępki tych dłuższych nitek.Pjawiły się też na liściach żabienicy.Podaje nawóz miko raz w tygodniu i podmieniam co dwa tygodnie wode z miko,oswietlenie 0.36 W/L i bimbrownia ,która jest troche nieszczelna.Proszę o pomoc w zdjagnozowaniu jaka jest przyczyna pojawienia się glonów i zwalczeniu ich.
Przed wyjazdem zobaczyłem ,że na nurzańcu pojawiają się glony,które wyglądają jak 0,5-1cm niteczki oraz drugie dłuższe i w kępie na innym liściu już takie co mają ok 4cm.Zmniejszyłem oświetlenie z 12 do 8 godzin i wyjechałem bo nie miałem już czasu.Gdy przyjechałem szyba była cała w króciutkich niteczkach.Z nimi sobie poradziłem, 5 min czyścikiem magnetycznym i po sprawie.Teraz się martwie a nurzańca ,bo już mi ładnie zarósł całą ścianę i nie chciał bym go wywalać i sadzic od nowa.Jest on porośnięty głównie króciutkimi niteczkami,ale zdarzją sie też te kępki tych dłuższych nitek.Pjawiły się też na liściach żabienicy.Podaje nawóz miko raz w tygodniu i podmieniam co dwa tygodnie wode z miko,oswietlenie 0.36 W/L i bimbrownia ,która jest troche nieszczelna.Proszę o pomoc w zdjagnozowaniu jaka jest przyczyna pojawienia się glonów i zwalczeniu ich.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- start126p
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 91
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Re: Dopadły mnie glony
Za dużo swiatła. Masz jakiś czyścicieli np. glonojady
Pozdrawiam Kuba zapraszam na www.chomikuj.pl/start126p
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
start126p, światło powinno być 0,5W/l więc jest go za mało, a glonojady w brew nazwy glonami sie nie żywią jak są dorosłe
Garownik, u mnie z nitkami na roślinach poradziły sobie ampie ale to tylko zwalczenie skutku o przyczynie niech się mądrzejsi wypowiedzą ;)
Garownik, u mnie z nitkami na roślinach poradziły sobie ampie ale to tylko zwalczenie skutku o przyczynie niech się mądrzejsi wypowiedzą ;)
- Garownik
- Stały bywalec
- Kontakt:
Chciałem zainwestować w wymianę swietlówek ale po podliczeniu wyszło około 200zł i by mi się nie opłacało więc w najbliższym czasie będe miał pasmo diod.start126p, od czyszczenia akwa jestem ja a nie jego mieszkańcy ,którzy pośrednio zywia się glonami.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Również sugeruję na początek więcej światła. I uszczelnienie bimbrowni 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
dlaczego podajesz tylko mikro a makro?? zresztą przy takim oświetleniu proponuję jakiś nawóz classic
miłego dnia 

- Garownik
- Stały bywalec
- Kontakt:
Przepraszam literówka
i oczywiście podaje miko co 2 tygodnie a nie makro.Zwiększenie oświetlenia do ilu godzin?Teraz jest już 10h.Te glony na roślinach to próbowac jakoś ręcznie zdejmować czy chemie lać?

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
chyba mnie nie zrozumiałeś chodziło mi o to że rośliny potrzebują zarówna mikro jak i makro elementów a Ty podajesz tylko mikro ale ze względu na słabe oświetlenie (nie czas tylko moc oświetlenia) proponuję abyś nawoził jakimś nawozem typu classic to taki który zawiera mikro i makro elementyGarownik pisze:Przepraszam literówkai oczywiście podaje miko co 2 tygodnie a nie makro.
miłego dnia 

- Garownik
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wiem myslałem coś wcześniej o classicu,ale nie miał mi kto doradzić i kupiłem mikro makro.Ale jak się skończy ten to kupie classica.Czy mogę dzisiaj zrobic podmianę wody 20% z makro?I czy mam usuwac te glony mechanicznie?