Permanentny test CO2

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Permanentny test CO2

Post autor: daroo » 2009-02-22, 23:22

Czy ma jakiś okres działania, czy jest "wieczny" ;) no i czy z doświadczeń wynika że jest bardziej wiarygony niż kalkulator KH/ph?

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Permanentny test CO2

Post autor: marti » 2009-02-22, 23:25

wieczne nic nie jest ;) płyn zazwyczaj wymienia się co dwa tygodnie. Niektórzy rzadziej a niektórzy co podmianę wody.

Na pewno jest dokładniejszy ponieważ jak masz sporo garbników obniżających PH i do tego podłoże które działa tak samo to ciężko z kalkulatora wyliczyć faktyczny stan CO2

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2009-02-23, 19:17

jak dla mnie to ten test permanentny nic nie jest warty.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-02-23, 19:25

Z tego co wiem (sam nie stosuje) test ten jest bardzo dobry jeśli go trochę zmodyfikujemy tzn. zastosujemy w nim wodę RO z KH podniesionym do 3 lub 4, a nie wodę z akwarium.

Osobiscie nigdy nie miałem trudności z określeniem poziomu co2 w akwa.
Podpierałem sie tabelką KH/pH, ale i tak zazwyczaj podnosiłem wynik obserwując ryby i nie dopuszczając do przyduchy.
Np. dzisiaj wynik z tabeli pokazuje 55ppm. Z rybami i krewetkami wszystko ok, a roślinki pięknie "szampanią". ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2009-02-23, 23:53

marthinez pisze:Z tego co wiem (sam nie stosuje) test ten jest bardzo dobry jeśli go trochę zmodyfikujemy tzn. zastosujemy w nim wodę RO z KH podniesionym do 3 lub 4, a nie wodę z akwarium.

Osobiscie nigdy nie miałem trudności z określeniem poziomu co2 w akwa.
Podpierałem sie tabelką KH/pH, ale i tak zazwyczaj podnosiłem wynik obserwując ryby i nie dopuszczając do przyduchy.
Np. dzisiaj wynik z tabeli pokazuje 55ppm. Z rybami i krewetkami wszystko ok, a roślinki pięknie "szampanią". ;)
Ja używałem ten test dawno temu i pamiętam, że co bym nie zrobił, to zawsze pokazywał, że jest ok. Uważam, że pomiar pH i kH daje dużo dokładniejsze i bardziej wiarygodne wyniki.

ODPOWIEDZ