o jakiej barwie swietlowki do 112
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
o jakiej barwie swietlowki do 112
Witam mialem zestaw opti plant i opti natural no i kicha siadla mi ta opti plant bo juz prawie nie swieci wiec trzeba zmienic no i nie wiem o jakiej barwie brac swietlowki ? mam w sumie 3x18w jedna zostaje ta opti natural a dwie chce zmienic tylko jakie powinny miec temperaturę barwowa

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Re: o jakiej barwie swietlowki do 112
A jakie masz akwarium? Dużo roślin? Czy może malawi?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
raczej duzo no i narazie 3 razy 18 W raczej zostanie bo mam troche dziwaczna pokrywe t5 nie wchodzi w gre zamierzam gdzies za 2 miesiace kupic caly zestaw do CO2 no i nawozic tym :] planuje tez doswietlic boki czytlem juz temat o doswietlaniu bokow Twojego autorstwa 

- Drottnar
- Akwarysta
Hehe, ja też czytam swój temat i nadal nie mam zdanie co z tym doświetlaniem zrobić ;)
U Ciebie, skoro masz 3x18W proponuję 2x6500K i 1x10000K. Np. 2x18W (59cm) PHILIPS TL-D De LUX PRO 965 6500K i 1x Philips Aquarelle TLD 1000K. Na zoolight.pl zapłacisz za to 68 złych, a będziesz miał bardzo przyzwoite oświetlenie.
U Ciebie, skoro masz 3x18W proponuję 2x6500K i 1x10000K. Np. 2x18W (59cm) PHILIPS TL-D De LUX PRO 965 6500K i 1x Philips Aquarelle TLD 1000K. Na zoolight.pl zapłacisz za to 68 złych, a będziesz miał bardzo przyzwoite oświetlenie.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
no tylko nadal pozostaje problem tych niedoswietlonych bokow powiem tak mam bardzo obsadzone wlasnie jeden i drugi bok i te roslinki sa takie troche marne na srodek dopiero zasadzilem i komponuje i jest very nice ale te boki takie marniutkie mam pokrywe wromaka i z ledwoscia ta trzecia upchnolem na srodek wiec nie wiem co z tymi bokami zrobic 

- Drottnar
- Akwarysta
Stary, a nie lepiej na środek, zamiast 1x18W dać 2x24W? Ja tak zamierzam zrobić. I co więcej - te dwie T5 zamierzam wcisnąć w jeden odbłyśnik od T8 ;)
A mając 4 świetlówki układasz je zakładkowo i masz dowświetlone boki, a na środek najwięcej światła.
Ewentualnie, jak masz sporo kasy, to kup dwie niezintegrowane świetlówki kompaktowe dwururkowe o temp. 6500K. I dasz je na boki w poprzek. Coś mi się zdaje, że bańka, którą chcesz wsadzić nie zmieści się za bardzo w obudowę (mam chyba taką samą jak Ty, tyle, że nie Wromaka). Poza tym, zaletą tych dłuższych dwururkowych świetlówek jest to, że będą oświetlały większą powierzchnię niż sześciorurkowa, którą chciałeś wsadzić.
A mając 4 świetlówki układasz je zakładkowo i masz dowświetlone boki, a na środek najwięcej światła.
Ewentualnie, jak masz sporo kasy, to kup dwie niezintegrowane świetlówki kompaktowe dwururkowe o temp. 6500K. I dasz je na boki w poprzek. Coś mi się zdaje, że bańka, którą chcesz wsadzić nie zmieści się za bardzo w obudowę (mam chyba taką samą jak Ty, tyle, że nie Wromaka). Poza tym, zaletą tych dłuższych dwururkowych świetlówek jest to, że będą oświetlały większą powierzchnię niż sześciorurkowa, którą chciałeś wsadzić.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Drottnar,
zamowilem takie jak mi poleciles tylk oteraz mi powiedz ktora gdzie ulozyc
ta z 10000 K gdzie ma byc ? pozdro i dziek iza porade ! 
zamowilem takie jak mi poleciles tylk oteraz mi powiedz ktora gdzie ulozyc

- Drottnar
- Akwarysta
Ja mam na tył i przód 865, a na środek daj tę 10000.
Daj "pomógł" i będzie ok ;)Snowflake pisze:pozdro i dziek iza porade !
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
wiesz zastanawiam sie w sumie czy by jeszcze jednej 18 W na srodek nie wsadzic ta co teram mam na srodku lekko przesunac by zmiescila sie jeszcze jedna tylk oczy to nie bedzie za duzo w sumie by bylo 4x 18 W co na 112 litrow daje 0.64

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
0,7 jak masz wprawę i w sumie dużo roślin to dopiero zaczyna sie zabawa z roślinami ;)
Jak dla mnie to tą 10KK daj na sam tył a resztę na przód, a jak będziesz miał 4x18W to dajesz od przodu 865, 10KK, 865, 10KK ;)
Tylko czy nie lepiej było od razu iść w oświetlenie T5?
Jak dla mnie to tą 10KK daj na sam tył a resztę na przód, a jak będziesz miał 4x18W to dajesz od przodu 865, 10KK, 865, 10KK ;)
Tylko czy nie lepiej było od razu iść w oświetlenie T5?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
T5 pewnie bylo by lepsze ale powiem tak tu pozostaje mi tylko kupic swietlowke i ja zapozyc bo wszysktie inne graty potrzebne by zamontowac czwarta mam :]
tylko powiedzmi czy przy takim oswietleniu nie bede mial czasem jakis problemow ze np bedzie za duzo swiatla i bede mial glony itp bo tego sie obawiam :] czyli w przypadku 4 swietlowek bylo by 2 razy 1000 K i 2 razy 6500 K ? dobrze zrozumialem ?
aha co miales na mysli piszac "jelsi masz wprawe" ??
tylko powiedzmi czy przy takim oswietleniu nie bede mial czasem jakis problemow ze np bedzie za duzo swiatla i bede mial glony itp bo tego sie obawiam :] czyli w przypadku 4 swietlowek bylo by 2 razy 1000 K i 2 razy 6500 K ? dobrze zrozumialem ?
aha co miales na mysli piszac "jelsi masz wprawe" ??

-
- Rekin forum
- Kontakt:
No właśnie chodziło o to, że jeśli wiesz jakie rośliny dać do akwarium potem jak dawać nowy jakie zastosować podłoże etc. dlatego daj może na początek sobie tylko 3x18W a potem zawsze można dołożyć kolejną jak Ci światła zabraknie prawda ;)
Znaczy pisząc 10KK mam na myśli świetlówkę aquarelle, albo gro-lux/plant grow jakaś taka roślinna i zwykły day light do tego ;)
Znaczy pisząc 10KK mam na myśli świetlówkę aquarelle, albo gro-lux/plant grow jakaś taka roślinna i zwykły day light do tego ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
zamowilem takie
http://allegro.pl/item430684510_philips ... light.html
oraz
http://allegro.pl/item426751007_philips ... light.html
problem jest tez w tym ze boki akwariu mtroche cierpia bo sa niedoswietlone w przypadku kjakbym mia ldwie na srodek ulozylbym je na tzw zakladke jedna maks do jednego boku a drugo maks do drugiego boku tylk oi wylacnzie dlatego bym chcila ta czwarta wrzucic bo tak to te boki cierpia i widac ze roslinki sa marne po bokach
http://allegro.pl/item430684510_philips ... light.html
oraz
http://allegro.pl/item426751007_philips ... light.html
problem jest tez w tym ze boki akwariu mtroche cierpia bo sa niedoswietlone w przypadku kjakbym mia ldwie na srodek ulozylbym je na tzw zakladke jedna maks do jednego boku a drugo maks do drugiego boku tylk oi wylacnzie dlatego bym chcila ta czwarta wrzucic bo tak to te boki cierpia i widac ze roslinki sa marne po bokach

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Szkoda, że nie zamówiłeś 865 rośliny bardziej wolą te 865 ;)
no, ale skoro już są to spoko ;)
Ogólnie świetlówki dobre, zacznij sobie od 3x18W będzie bezpieczniej a rośliny przy bokach posadź takie które mniej wymagają ;)
no, ale skoro już są to spoko ;)
Ogólnie świetlówki dobre, zacznij sobie od 3x18W będzie bezpieczniej a rośliny przy bokach posadź takie które mniej wymagają ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
No i dobrze.Snowflake pisze:zamowilem takie
Bosz... napisz to proszę po polsku. Wtedy na bank każdy zrozumie i chętnie pomoże.Snowflake pisze:problem jest tez w tym ze boki akwariu mtroche cierpia bo sa niedoswietlone w przypadku kjakbym mia ldwie na srodek ulozylbym je na tzw zakladke jedna maks do jednego boku a drugo maks do drugiego boku tylk oi wylacnzie dlatego bym chcila ta czwarta wrzucic bo tak to te boki cierpia i widac ze roslinki sa marne po bokach

965 jest lepsza.Suja pisze:Szkoda, że nie zamówiłeś 865
Nieprawda.Suja pisze:rośliny bardziej wolą te 865
Suja pisze:Ogólnie świetlówki dobre, zacznij sobie od 3x18W będzie bezpieczniej a rośliny przy bokach posadź takie które mniej wymagają