wymiana wkladu biologicznego

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
eramus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Imię: Piotr

wymiana wkladu biologicznego

Post autor: eramus » 2007-10-13, 00:53

Witam moje akwa ma 90 L i mam zamiar kupic

Aquael Turbo Filter 350

wklad biologiczny to ZeoCarb moje pytanie jest takie po jakim czasie mam zmienic ten wklad i na jaki??czy wsypac to samo czy moze cos innego??ZeoCarb zawiera wegiel aktywny a wiem ze nie mozna go trzymac za dlugo w akwa

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

Re: wymiana wkladu biologicznego

Post autor: Sil » 2007-10-13, 07:56

Jeśli dajesz ten filtr do nowego akwarium to węgiel na początek może się przydać - wyciągnie z wody wszystkie świństwa. Należałoby go wymienić po 2-4 tygodniach (węgiel przestanie być aktywny).
Ja jednak chyba wrzuciłbym od razu zamiast ZeoCarb dobry wkład biologiczny, np. Eheim Substrat Pro.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2007-10-13, 08:01

Ale jesli niewiesz wegiel aktywny kiedy juz przestaje byc aktywny staje sie dosc dobrym filtrem biologicznym.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Imię: Krzysztof

Post autor: Sil » 2007-10-13, 12:13

Kazio pisze:Ale jesli niewiesz wegiel aktywny kiedy juz przestaje byc aktywny staje sie dosc dobrym filtrem biologicznym.
Mądralo, a słyszałeś o czymś takim jak zjawisko „odwrotnego zadziałania” węgla? W akwarium z wyczerpanym sorbentem (czyli węglem) w momencie pojawienia się w większej ilości substancji chętniej pochłanianych (np. związki humusowe) niż związki zgromadzone do tej pory na jego powierzchni, nastąpi uwolnienie zgromadzonych zanieczyszczeń. Nawet wlewając świeżą wodę do akwarium (w trakcie podmiany), powodujemy rozcieńczenie niektórych zanieczyszczeń obecnych w wodzie, a tym samym doprowadzamy do desorpcji zanieczyszczeń ze zużytego węgla aktywnego.
PODSUMOWUJĄC - zużyty węgiel praktycznie nadaje się do wyrzucenia... pomimo tego, że z uwagi na swoją porowatość rzeczywiście mógłby być dobrym wkładem biologicznym. Jeżeli już ktoś postanowi jednak zastosować go jako wkład biologiczny to IMHO powinien być to tylko węgiel aktywny dobrej jakości (a z tym bywa różnie) i pod warunkiem regularnej wymiany części złoża węgla co 2-4 tygodnie.
Pozdrawiam,
Krzysiek

ODPOWIEDZ