Paletka

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

wikass
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Wiktor

Paletka

Post autor: wikass » 2010-01-25, 21:05

Nie chce jeść, kryje się po kontach, wcześniej zauważyłem przeźroczyste odchody więc myślałem że ma robaki ale teraz tego nie ma. Od jakiejś godziny zrobiła się też bardziej ruchliwa, ale nadal nie przyjmuje pokarmu. Większość dnia spędza za filtrem i grzałką. Mogę ją jakoś uratować czy już nie ma ratunku? Ma jeszcze kolegę, ale on nie wykazuje żadnych objawów i "działa" jak najlepiej. Na razie mam tylko dwie paletki bo chciałem zacząć w miarę tanio swoją przygodę z tymi rybami. Temp. 29,5 stopnia w nocy spada mi do 28. Ph 6,5 na inne rzeczy nie mam testów. W akwa są też 4 kiryski albinos i 10 neonów innesa. Akwarium 160l (wiem że za mało, ale mówiłem że to tylko początki przygody z paletkami więc w miarę powiększenia stada pojawi się nowy zbiornik który dostałem w prezencie od wujka.

Liczę na szybką odpowiedź. A cha paletkę kupiłem w piątek. Ta "chora" była świeżo przywieziona do sklepu a zdrowa siedziała w sklepie koło tygodnia.

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: Paletka

Post autor: oleq_30 » 2010-01-25, 21:39

to wez pod uwagę że ryba przeżyła dość sporo stresu związanego z przenoszeniem dlatego jest płochliwa , daj jej kilka dni na oswojenie się z sytuacją , choć nie przestawaj jej obserwować -- kwarantanny oczywiście kolega nie zrobił ?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

wikass
Stały bywalec

Post autor: wikass » 2010-01-25, 22:04

nie nie mam sprzętu

[ Dodano: 2010-01-25, 21:34 ]
a po jakim czasie jej głodówki mogę zacząć się bardziej martwić?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-01-26, 09:09

Paletki, brak sprzętu, brak testów, brak kwarantanny, za mały zbiornik... taaak, to będzie sukces... Zacznij się martwić od razu, nie za kilka dni...

P.S. W sklepie i hodowli te paletki były na wodzie z RO czy są "przystosowane" do kranówki?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

wikass
Stały bywalec

Post autor: wikass » 2010-01-26, 13:35

w sklepie kranówka, filtr wewnętrzny, 15l zbiornik, żadnych uzdatniaczy wody. Ja do filtra wrzuciłem nitras i zeolit.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-01-26, 13:59

Chcąc mieć zdrowe i wogóle żywe paletki zadbaj o:
- zawsze porządny filtr - w zasadzie koniecznie zewnętrzny
- zawsze odpowiednio duży zbiornik - bez komentara...
- zawsze komplet testów - żeby wiedzieć kiedy zacznie im coś szkodzić
- zawsze zapas leków - zeby leczyć od razu, nie "za kilka dni"
- zawsze witaminy i minerały - bo tego często im brakuje
- zwykle filtr RO - to że sklep trzyma paletki w kranówce, nie oznacz, że to zadziała w dłuzszym czasie w akwarium
- zawsze kwarantannę - bo jeden chory egzemplarz z reguły zaraża pozostałe.
- zawsze zapas... wiedzy.

...to że sklep ma przez krótki okres te ryby w znacznie gorszych warunkach, swiadczy o tym że sklep nie ma pojęcia czym handluje i wlicza padniete egzemplarze w koszta handlowe... Akurat w wypadku paletek właściwe warunki przez cały okres przechowywania, równiez w sklepie, musza byc naprawde porządne - to NAPRAWDĘ bardzo wrażliwe ryby.

Proponuję najpierw spełnic warunki z pozycji rozpoczynających się od "zawsze" lub "zwykle", a potem dopiero kupic paletki...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

wikass
Stały bywalec

Post autor: wikass » 2010-01-26, 14:02

Czyli 100zł w plecy daje sobie spokój z tymi rybami. Może komuś oddam znajoma ma 10 sztuk i całkiem sobie dobrze radzi.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-01-26, 21:22

Nie chcę nikogo zniechęcać, ale... paletki to bardzo atrakcyjne ryby, i wielu początkujących akwarystów chce koniecznie je posiadać. Trzeba sobie zdawać jednak sprawę z tego, że to wśród ryb słodkowodnych chyba najbardziej wrażliwe i delikatne ryby, wymagające dość wygórowanych warunków bytowych oraz sporej wiedzy i nakładów, aby utrzymać je przy życiu w zdrowiu. Dlatego namawiam wszystkich chętnych - zastanówcie się trzy razy, czy na pewno chcecie wydać pieniądze na te ryby, czy zapewnicie im właściwe warunki, czy umiecie je leczyć. To ważne, inaczej martwe ryby są bardzo prawdopodobną perspektywą...

ODPOWIEDZ