Witam!
W najbliższym czasie chcę założyć nowe akwarium. Do tej pory trzymałam tylko kardynałki chińskie w 60 litrach. Teraz myślę o akwarium 160 lub 200 litrów. Będą tam wspomniane kardynałki i dwie bocje wspaniałe (w "spadku" po koleżance). Moje pytanie jest następujące: czy jeśli dokupię jeszcze jedną czy dwie bocje, które jak to ze sklepu, będą młode i małe, czy pogodzą się z tymi juz dużymi? Czy mogę w jednym akwarium trzymać dwa gatunki bocji? No i ile ich mogę mieć w takim powiedzmy 160 litrowym akwarium? (ku takiej opcji bardziej się skłąniam)
Inne pytanie, to czy bocje ewentualnie by się pogodziły z cierniooczkiem kuhla?
Pytanie o bocje
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
Re: Pytanie o bocje
możesz dokupić bocje nie martw się jeśli na początku nie będą pływały razem muszą do siebie przywyknąć
raczej nie będzie kłopotów z innym gatunkiem napisz o jaki inny gatunek bocji Ci chodzi
a jeśli chodzi o cierniooczka to też nie ma problemów z trzymaniem tych ryb z bocjami jednakże pamiętaj że te ryby również najlepiej trzymać w grupie
raczej nie będzie kłopotów z innym gatunkiem napisz o jaki inny gatunek bocji Ci chodzi
a jeśli chodzi o cierniooczka to też nie ma problemów z trzymaniem tych ryb z bocjami jednakże pamiętaj że te ryby również najlepiej trzymać w grupie
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Nie myślałam jeszcze o konkretnym gatunku bocji, po co się zastanawiać, skoro nie wiadomo, czy w ogóle można ;)
Właśnie tak sie zastanawiam, czy w tych 160 litrach nie będzie za mało dna dla powiedzmy 5 bocji i 5 cierniooczków? Coś czuję, że przyjdzie mi zrezygnować z tych cierniooczków.
Cały czas się też zastanawiam nad rybkami, które zapełnią toń wody, a nie dno. tylko 8 kardynałków to trochę bieda na taki litraż. Myślalam ewentualnie o gupikach, bo mi się bardzo podobają
Właśnie tak sie zastanawiam, czy w tych 160 litrach nie będzie za mało dna dla powiedzmy 5 bocji i 5 cierniooczków? Coś czuję, że przyjdzie mi zrezygnować z tych cierniooczków.
Cały czas się też zastanawiam nad rybkami, które zapełnią toń wody, a nie dno. tylko 8 kardynałków to trochę bieda na taki litraż. Myślalam ewentualnie o gupikach, bo mi się bardzo podobają
- Beryll
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Marcin
Siemka:)Wiec bojce jak to bocje,jak wyzej kolezanka wspomniala musza do siebie przywyknac i zaaklimatyzowac sie:) Jesli chodzi o rozmnazanie bocji to z tego co wiem jest je bardzo trudno rozmnozyc w warunkach akwariowych,mialem kiedys bocje to nie widzialem wogole by chociaz jedenj sie chcialo no wiesz co....Skoro mowisz o akwarium 200l.to mozesz trzymac dwa gatunki bocji,i inne rybki przedenne,w koncu to duza przestrzen zyciowa i jesli zapewnisz odpowiednia ilosc kryjowek to nie powinno byc zadnych klopotow:)Pozdro:)