Witam!
Mam w planie dokupić do mojej obsady Neony Innesa i Kiryski Panda. Problem jest taki że pierwsze wymagają wody od twardości pH 5-7 a drugie 6-7,5 (wg mojej książki) a u mnie (Poznań) w akwarium mam pH 8-8,5. Czy będą w stanie te rybki się dostosować czy też mogę mieć problemy z ich utrzymaniem w wodzie o takiej twardości?
Neony Innesa i Kiryski Panda a twardość wody
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Neony Innesa i Kiryski Panda a twardość wody
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Neony Innesa i Kiryski Panda a twardość wody
Coś utwardza ci wodę w zbiorniku, lub popełniasz spory błąd pomiarowy. Nie słyszałem o tak zasadowej wodzie w Poznaniu. A co do neonów i kirysków... oczywiście mogą być razem - i mogą być w Twojej wodzie... ale sprawdź czy nie masz jakiegoś podejrzanego kamienia czy skały.
P.S. 63l to dla kirysków trochę zbyt mało...
P.S. 63l to dla kirysków trochę zbyt mało...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Specjalnie poprosiłem żonkę żeby mi pomogła w dopasowaniu do wzornika wyniku! Bo nie byłem pewien czy 8 czy 8,5 PH...maol pisze:Coś utwardza ci wodę w zbiorniku, lub popełniasz spory błąd pomiarowy.
Cholera! Zrobiłem wodzie w której moczyłem kamienie test GH a nie PH! I teraz zrobiłem kranówce PH - jest 7-7.5. Czyli jednak te kamienie - bo korzeń, kokos czy ziemia pod żwirkiem to raczej chyba nie.maol pisze: Nie słyszałem o tak zasadowej wodzie w Poznaniu. [ciach] ... ale sprawdź czy nie masz jakiegoś podejrzanego kamienia czy skały.
Maol wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. Kamienie już wyleciały - zobaczymy jakia będzie twardość wody po podmiance jutro wieczorem.
Nawet dla 'Pandziaków' ?maol pisze: P.S. 63l to dla kirysków trochę zbyt mało...
ps. kamienie się moczą w słoikach - poszukam sprawcy za kilka dni, bo bez żadnego z nich to tak łyso jest...
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
- Imię: Marek
- Kontakt:
Polecam zrobienie testu z octem na tych kamieniach...