brzanki sumatrzańskie co z nimi nie tak??
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
brzanki sumatrzańskie co z nimi nie tak??
Witajcie prosze Was o pomoc. Dzisiaj zarybiłem zbiornik brzankami sumatrzańskimi. Pozostawiłem oświetlenie na ok 12 godzin. Nie było mnie cały dzień w domu. Przychodze... a wszystkie brzanki wariują próbując " zagrzebać sie w żwirze". Zgasiłem oświetlenie i po chwili uspokoiły sie. :roll: dodam że zrobiłem na świetlówką prymitywny odbłuśnik w postaci paska folii alumieniowej. Coś jeszcze zaobserwowałem. że wszystkim brzankom bardzo zbladły pręgi teraz po ok godzinie od zgaszenia światła snowu są czarne :roll: O co chodzi?? Widzą w szybie swoje odbicie i pływają nastroszone w góre i w dół i tak cały czas przy jednej ścianie akwarium :-/ co mam zrobić?? Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: brzanki sumatrzańskie co z nimi nie tak??
to ze plywaja za swoim odbciem to chyba nic groznego, gorzej z tym baldnieciem
na pewno ich nie oslepia bo nie jest to mozliwe, czy aby na pewno sie zakopuja a nie po prostu kopia?
brzanki lubia kopac w podlozu
rybka zwykle bladnie gdy jest jej gorzej, czyli np. przed smiercia :/
zastanawia mnie tylko dlaczego nabieraja barw po wylaczeniu lampki?
jakie masz swietlowki?
na pewno ich nie oslepia bo nie jest to mozliwe, czy aby na pewno sie zakopuja a nie po prostu kopia?
brzanki lubia kopac w podlozu
rybka zwykle bladnie gdy jest jej gorzej, czyli np. przed smiercia :/
zastanawia mnie tylko dlaczego nabieraja barw po wylaczeniu lampki?
jakie masz swietlowki?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
dzidek1983, mam jedną 15w na 64 litru akwa ale do tego zrobiłem prymitywny odbyłśnik z paska folii aluminiowej swieci nieźle, może usuąć ten pasek?? :-/ a co do pływania o widzienia swojego odbicia to chyba jakieś tło walne po zewnętrznej stronie. Zauważyłem teraz że jednak nie były blade. Jedna tylko ma bledsze paski niż pozostałe, ale jest żywa i nic podejrzanego nie zaobserwowałem...
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ryby bledną także ze stresu... A przenosiny do nowego akwarium, to jednak duży stres +zmiana parametrów wody... Widocznie po zgaszeniu czuły się bezpieczniej nabrały kolorów... Poczekaj, wszystko powinno wrócić do normy...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Standard... moje pieknie wybarwione sumatry gubia kolor i robią się blade przy każdej podmianie wody czy innym stresie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back