mam pytanie od rdzicow dostalem akwarium ma ok 120 litrow posiadam swietlowke ktora wyciaga kolor czerwony z rybek(naprawde dziale )do tego akwrium wpuscilem pare miczykow i niewiem co wpuscia myslalem nad pyszczkami ale czytalem na innych stronach ze te ryby sie zabijaj jak malo jest samiczek czy cos takiego ale wybierajac rybki chcalbym ze by ta laopa sie nie zmaronowala (jakies ladne czerowne pomaranczow rybi )jakie bys cie mi prpoponowalicie kiedys moja mam mniala bardzo fajnie paletki ok 10 bardzo duze i ci barwne dlatego ku[ila ta lmpe teraz ja ja mam a z paletkami to mam koos je sprzedla / ,a teraz ja che cos sobier w akwrium zrobic co propnujest fajnie by bylo gdyby te rybki byly zyworodne myslalem zebywyscis jeszcze trore tam mieczykow bo moja ciocia ja ma i pare i dala (mniala nadmiar bo jes sie okocioly kilka naraz ) spodobalo mi sie ze sei rozmnazaja dosyc czescto nie musz to byc mieczyki co wybyscie doradzil (slodkowwodne ale zeby to nirebyly ryby po ok 3 zl sztuk chcialbym sie zajac juz czyms pozadmy ale nie paletka jak moja mam poniewaz one sei nierozmnazalt
CO BYSCIE ZROBILI NA MOIM MNIEJSCU PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ !!!
Proszę żebyś nastepnym razem pisał "po polsku" :!: /Marian
ok 120 litrow
Moderator: ModTeam
ok 120 litrow
Ostatnio zmieniony 2007-02-03, 20:25 przez pol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Akasha
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Re: ok 120 litrow
Z żyworodnych to możesz mieć wszystkie: Molinezja żaglopłetwa (są też odmiany czerwone), Gupiki, Molinezja ostrousta,
A ilość rybek to tak:
Mieczyki 5 szt
Molinezja ostrousta 5 szt
Molinezja żaglopłetwa 5 szt
Gupiki 15 szt
A jak same mieczyki to 15 szt.
A ilość rybek to tak:
Mieczyki 5 szt
Molinezja ostrousta 5 szt
Molinezja żaglopłetwa 5 szt
Gupiki 15 szt
A jak same mieczyki to 15 szt.

160 L
- matix
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Konieczny
przesadziłaś z gupikami będą się mnożyc bez końca przez cały czas, ja bym dał mieczyki 6 szt molinezja black molly lub księżycowa 5szt,platki są ładne mają kolor czarno czerwony 6szt,i gupiki pawie oczko lub elndera 10szt. ;-) jeżeli nie zależy ci na mnożeniu tylko dla ładnego wyglądu to możesz dać samych samców :-P to w sumie 27 rybek
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Same samce to może mieć tylko przy gupikach, a co do mieczyków i molinezji może być tylko jeden samiec i kilka samic inaczej reszta samców zostanie sterroryzowana przez dominującego osobnika.matix pisze:jeżeli nie zależy ci na mnożeniu tylko dla ładnego wyglądu to możesz dać samych samców :-P to w sumie 27 rybek
Jak nie będzie odławiał młodych to zostaną one zjedzone (mi przy kilkunastu gupikach i paru mieczykach w bardzo gęsto zarośniętym akwa przeżywało zwykle 3-5 młodych na pół roku)
Zawsze może dokupić mięsożerną rybkę np. Bojownika.

160 L
dzieki za odpowiedzi ale mi zalezalo na rybkach takich jagby wyszej klasy nieobrazajac tych rybek takie zeby bylo sie pochwalic a nie jakies rybki ktore zbytnio nie sa wyszukane
mam tez inne pytanie zewzgledu na przemyslana sprawe to jakich warunkow potrzebuja paletki na rozmnazenie ??
mam tez inne pytanie zewzgledu na przemyslana sprawe to jakich warunkow potrzebuja paletki na rozmnazenie ??
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jak masz doświadczenie w akwarystyce to możesz kupić sobie pyszczaki, ładne inteligentne ryby, nie wymagają roślin, zrobisz im kryjówki z kamieni i będzie ładne akwarium, a piasek jako podłoże, mocny filtr.

160 L
tez nadnimi myslalem ale jak onich zaczolem czytac to sie dowiedzalem ze sa podobno bardzo agresywne jak niema samic ,ale sa tez podobno bardzo madre , a niewiesz przypadkim jakie sa warunki rozmnana zeania tych ryb ??
a ile powinienem wpuscic do akwarim mam ok 120 litrow
i jaka mao powinien miec filt i czy konieczne jest napowietzrzanie ??
a ile powinienem wpuscic do akwarim mam ok 120 litrow
i jaka mao powinien miec filt i czy konieczne jest napowietzrzanie ??
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Podobna dużo nie trzeba by doszło do tarła ale żeby coś z tego tarła wyszło to już wyższa szkoła jazdy.
4 sztuki chyba mozesz wpuścić ale czy więcej to nie wiem.
Filtr to najlepiej zewnętrzny albo wewnętrzny o dużej mocy te ryby wymagają nadfiltracji.
Napowietrzanie oczywiście że musi być w końcu nie będzie roślin.
4 sztuki chyba mozesz wpuścić ale czy więcej to nie wiem.
Filtr to najlepiej zewnętrzny albo wewnętrzny o dużej mocy te ryby wymagają nadfiltracji.
Napowietrzanie oczywiście że musi być w końcu nie będzie roślin.