Strona 1 z 2
Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 14:45
autor: DevaDestroy
Witam serdecznie,
posiadam akwa 60l przyjaciółka mała akwarystka 30 stkę więc chcę jej oddać mój zestaw Nutrafinu do jej akwa a sobie zrobić domową bimbrownię bo jak wiadomo zestaw z butlą to jednak wydatek. Przeszła mi już faza na : A co jak wybuchnie?! :zdziwko:
I teraz mam problem. Jak wiecie jestem całkowitą ciermięgą i proszę Was o pomoc.
Chodzi o zachowanie odpowiednich proporcji.
Ile czego i do czego?
Jakie butle zastosować przy 60 tce i ile czego wlać i ile np drożdży i cukru albo ile sody i octu.
No i którą opcję bimbrowni uważacie za najefektywniejszą.
Błagam was pomóżcie bo wszystko co do tej pory wyczytałam u nas na forum okazuje się że jest do akwariów zdecydowanie większych niż moje.
A nie chcę doprowadzić do katastrofy albo wszystkiego pozabijać co znając moje zdolności nie byłoby niczym nowym...
Mam nadzieję że mi pomożecie.
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 14:54
autor: Suja
No to ja w moich 50L mam bimbrownie a nie reaktor chemiczny [ocet+soda] i ciągle nie mogę zrozumieć czemu reaktor nazywany jest bimbrownią octowo-sodową przecież tu nic nie fermentuje ;/
Proporcje mam dobrane jak najbardziej na oko ;)
ja wiem może z 300 gram cukry w 1.5L butelce do tego może z 0.5L wody a to wszystko zalewam szklanką 250 ml roztworu ciepłej wody, odrobiny cukry i co dla mnie ważne suszone drożdże, te takie w srebrnym papierku inaczej pleśnieją.
1410 nigdy mi nie wychodziło, a na ocet+soda nie mam miejsca i chęci za bardzo chodź coraz częściej o tym myślę

Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 19:59
autor: Danio12345
jak boisz się, że bimbrownia wybuchnie to zrób na zasadzie woda z sodą-ocet.
Ta bimbrownia nie wybucha chyba. Miałem przez miesiąc, ale źle działała w 112l (za duży litraż jak na bimbrownię). Bimbrownia woda z sodą-ocet jest podobno lepsza. Proporcji już nie pamiętam.. Gdzieś w dziale DIY jest napisane
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 21:39
autor: hodowca_rybek
Nie no bimbrownia tak szybko nie wybucha. Butelka PET wytrzymuje naprawdę duże ciśnienia. Jak wstrząśniesz "pepsi", to od razu jej nie wysadza. Poztym CO2 ma cały czas ujście do akwarium, a sama reakcja (przy odpowiednich proporcjach substratów) nie jest szybka.
Robiłem sodowo - kwasową (prawie to samo co sodowo - octowa - ocet, to też kwas, tylko karboksylowy - bardzo słaby), ale niestety całe CO2 poleciało w eter

Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 21:49
autor: Thierry Henry
hodowca_rybek pisze:Butelka PET wytrzymuje naprawdę duże ciśnienia.
O ile się nie mylę to 6 bar czy atmosfer(nie wiem nie znam się na tym ale raczej mi się wydaje że atmosfer). Miałem reaktor sodowo-octowy i zwykłą bimbrownię i zdecydowanie lepiej szło mi z tą drugą, ale może była to wina złego jej wykonania.
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 21:56
autor: hodowca_rybek
Bar i atmosfera techniczna w przybliżeniu są równe.
W reaktorze soda - ocet reakcja zachodzi zbyt gwałtownie. Lepsza pod tym względem jest bimbrownia.
[ Dodano: 2008-08-08, 22:00 ]
Thierry Henry pisze:O ile się nie mylę to 6 bar
A ja nie mam pojęcia. W sieci nie znalazłem takiej informacji. Wiem, że tak szybko nie wybuchają ;)
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 22:33
autor: Kyle
hodowca_rybek pisze:W reaktorze soda - ocet reakcja zachodzi zbyt gwałtownie. Lepsza pod tym względem jest bimbrownia.
Przecież po to jest tam ten aparat od kroplówki żeby reakcja zachodziła z odpowiednią prędkością

Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-08, 22:36
autor: Suja
Bo ja nie wiem jak wy to robicie, ale przecież to ile octu wlewa sie do roztworu sody(aq) właśnie reguluje się zaworkiem.
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 15:51
autor: Dziubek
ja podbijam bo chce sobie zrobić drożdzową a nikt narazie nie podał dokładnie jak zrobić zacier
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 15:56
autor: Thierry Henry
http://pl.youtube.com/watch?v=Xmq1__JsZGk
Takie miały filmik odnośni tego ile taka butelka może wyczynić szkody.

Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 15:59
autor: Dziubek
ja tam proszku do pieczenia pchać nie zamierzam;)
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 16:06
autor: Thierry Henry
Po 1 to gdzie tam masz proszek do pieczenia?

A po 2 to na to samo wychodzi.

Bo CO2 tutaj i tutaj robi ciśnienie.
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 16:07
autor: Kyle
Dziubek pisze:nikt narazie nie podał dokładnie jak zrobić zacier
Już milion razy na tym i każdym innym forum było jak zrobić zacier :]
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 22:29
autor: DevaDestroy
Kyle pisze:Dziubek pisze:nikt narazie nie podał dokładnie jak zrobić zacier
Już milion razy na tym i każdym innym forum było jak zrobić zacier :]
TU NE CHODZI O TO JAK ZROBIC ZACIER TYLKO JAKIE PROPORCJE DOBRAC DO 60 LITROWEGO BANIAKA
Re: Bimbrownia do 60l
: 2008-08-09, 22:35
autor: Kyle
DevaDestroy pisze:TU NE CHODZI O TO JAK ZROBIC ZACIER TYLKO JAKIE PROPORCJE DOBRAC DO 60 LITROWEGO BANIAKA
Standardowe... czyli takie jakie były już wiesz ile razy wszędzie :]