Strona 1 z 3

[solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 12:08
autor: Akwarybka
Czy gdy bimbrownia drożdżowa traci wydajność, to można dosypać cukru i wydajność się zwiększy?

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 13:45
autor: croc
cały wkład - cukier i drożdże (plus stabilizator)

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 14:59
autor: Akwarybka
cukier i drożdże mam dodać czy wszystko wymienić?

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:02
autor: marcin88
najlepiej wymienić

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:09
autor: Akwarybka
W takim razie będę musiała zacier co tydzień wymieniać... Nie za często? :P

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:14
autor: Suja
To jest norma w bimbrowni chodź u mnie na suszonych drożdżach z pożywka pracował z miesiąc ;D

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:17
autor: Akwarybka
Ja mam właśnie na suszonych drożdżach :) Jeszcze jedno: dawno temu dostałam przepis na bimbrownię i według niego muszę dawać 400g cukru... Zastanawiam się czy nie za dużo, skoro muszę co tydzień wymieniać :niepewny:

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:30
autor: macio
A ja mam takie pyt. Czy nie dodajesz jeszcze do tego przypadkiem łyżeczki sody? To obniża wydajność bimbra

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:33
autor: Akwarybka
Dodaję sodę. Czyli mam już nie dodawać? A tak w ogóle po co ta soda?

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 15:48
autor: macio
Ja bym nie dodawał ... a po co ta soda to chyba żeby bimber dłużej działał? ale to jest jakiś przekręt

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 17:28
autor: hodowca_rybek
Dodając sody nie zauważyłem żadnej różnicy.

Co do czasu pracy bimbrowni odpowiedzialny jest cukier. Dasz dużo to dłużej pochodzi.
Za "moc" zacieru odpowiadają drożdże (enzym). Jest ich dużo, to zacier szybciej fermentuje. Leci więcej CO2, ale starcza na krócej.

Wszystko polega na tym, aby doświadczalnie dobrać ilość drożdży i cukru, tak aby bimbrownia chodziła w miarę długo i odpowiednio mocno.

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-08, 17:34
autor: Akwarybka
U mnie chodzi dobrze, ale właśnie krótko. A więcej cukru chyba się nie zmieści.
hodowca_rybek pisze:Co do czasu pracy bimbrowni odpowiedzialny jest cukier. Dasz dużo to dłużej pochodzi.
I właśnie dlatego pytałam o dodanie cukru teraz. Skoro drożdże część skonsumowały, to czy jak dodam cukier, będą miały więcej jedzonka :)

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-09, 14:18
autor: hodowca_rybek
Kiedy kończy się cukier (jedzonko), to drożdże zdychają. Jak im dosypiesz cukru, to niestety już go nie zjedzą. Musisz zrobić świeży zacier ze świeżymi, żyjącymi drożdżami.
Jak bimbrownia jeszcze pracuje, to niby można dosypać cukru i powinna pracować nadal, ale całe to środowisko się zakwasza (w procesie fermentacji) i drożdże mają problem (dlaczego to nie wiem). lepiej jest zrobić zacier od nowa. To tylko 10 min. roboty.

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-10, 11:50
autor: Akwarybka
Akwarybka pisze:Jeszcze jedno: dawno temu dostałam przepis na bimbrownię i według niego muszę dawać 400g cukru... Zastanawiam się czy nie za dużo, skoro muszę co tydzień wymieniać :niepewny:
może ktoś odpowiedzieć jeszcze na to pytanie? :zawstydzony:

Re: [solved]Reaktywacja bimbrowni drożdżowej

: 2008-10-10, 14:01
autor: Suja
A ile dajesz teraz?
bo przepis 1410 jest dobry, ale na takim zacierze bimberek działa dłużej ;]