Tak przeglądałem ostatnio allegro i znalazłem tabletki CO2, czy ktoś się znimi spotkał. Na jakiej zasadzie one działają. Ogólnie proszę o jakieś informacje na ich temat. W zestaw CO2 raczej nie bedę inwetsował koszty no i mam tylko 60l.
Pozdrawiam
wnora1
Tabletki CO2
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Tabletki CO2
te tabletki to podejrzewam że są firmy SERA.
Odpuść je sobie a jak nie chcesz inwestować w zestaw CO2 to proponuje bimbrownię.
Do 60 litrówki jednak bardziej będzie sie opłacało zakupić butle niż co 2 tyg wymieniać zacier:/ uciążliwe to jest a w dodatku nie efektywne. Podliczając roczne koszty bimbrowni i porównując je do zakupu i użytkowania butli wychodzi bardzo podobnie a o ile mniej pracy.
Jak się decydujesz na CO2 to w zasadzie koszt początkowy jest duży ale z czasem sie zwraca :hyhy:
Odpuść je sobie a jak nie chcesz inwestować w zestaw CO2 to proponuje bimbrownię.
Do 60 litrówki jednak bardziej będzie sie opłacało zakupić butle niż co 2 tyg wymieniać zacier:/ uciążliwe to jest a w dodatku nie efektywne. Podliczając roczne koszty bimbrowni i porównując je do zakupu i użytkowania butli wychodzi bardzo podobnie a o ile mniej pracy.
Jak się decydujesz na CO2 to w zasadzie koszt początkowy jest duży ale z czasem sie zwraca :hyhy:
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Adam
- Kontakt:
Akurat znalazłem nie sery, a coś takiego:
http://allegro.pl/item599718405_tabletk ... butla.html
http://allegro.pl/item599718405_tabletk ... butla.html
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Kiedyś korzystałem z takich tabletek tylko, że były firmy SERA. Używałem ich około tygodnia i nie zauważyłem jakich kolwiek zmian u roślin. Nie wiem jak wpływają na parametry wody bo nie miałem wtedy jeszcze testów. Nie polecam tego lepiej kup butle jak już kolega wyżej doradził.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Czy ktoś z was zwrócił uwagę na cenę tych tabletek jeśli nawet są one skuteczne to i tak jest to piekielnie drogi środek opakowanie które zawiera 36 tabletek kosztuje 17,99, stosowanie 1 tabletka dwa razy dzienne na 20L.
Biorąc przeciętny 120L zbiornik potrzebujemy 12 tabletek dziennie czyli opakowanie starcza nam na 3 dni wiec miesięczny koszt tabletek do 120L baniaka to 179,90 zł, zdecydowanie taniej wyniesie zakup butli z CO2
Biorąc przeciętny 120L zbiornik potrzebujemy 12 tabletek dziennie czyli opakowanie starcza nam na 3 dni wiec miesięczny koszt tabletek do 120L baniaka to 179,90 zł, zdecydowanie taniej wyniesie zakup butli z CO2
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
RAMZES, w opisie tego produktu jest 1 tabletka na 20 litrów wody dwa razy w tygodniu ;) co nie zmienia faktu że jest to i tak strasznie drogo i nieekonomicznie
dziękuje za sprostowanie i przepraszam za wprowadzenie w błąd tak to jest jak się nieuważnie czyta ;/ - RAMZES (wybacz za edycje postu ale nie chce niepotrzebnie spamować)
dziękuje za sprostowanie i przepraszam za wprowadzenie w błąd tak to jest jak się nieuważnie czyta ;/ - RAMZES (wybacz za edycje postu ale nie chce niepotrzebnie spamować)
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 16:02 przez marti, łącznie zmieniany 1 raz.