Witam
Mam problem z dziwnymi glonami jakie pojawiły się na roślinach. Na obrzeżach liści pojawił się włochaty, ciemny glon. Jak się go pozbyć. Czy glon powinien sam zniknąć czy trzeba pozbyć się roślinek.
Glony pojawiły się głównie na Hygrophila guianensis. (Hygrofila gujańska) Jest to roślina mająca duuuże wymagania świetlne. Ale czy powstałe glony są tylko efektem braku wystarczającej ilości światła czy czymś jeszcze? Co teraz z tym?
Mam akwarium 200 l z dwoma świetlówkami po 30W każda: AQUA RELLE TL-D 30W i świetlówkę Arkadia - Oryginal Tropical Lamp 30W z zamontowanymi na nich odbłyśnikami.
Czy w tym wypadku da się jeszcze jakoś odratować te roślinki i spowodować że pozbędą się tych ciemnych, włochatych glonów? Czy należy je jednak usunąć a nabyć roślinki o mniejszych wymaganiach świetlnych. Z drugiej strony pojawiły się na szybach punktami soczysto-zielone punktowe glony wielkości około 0,5 – 1 mm. Te glony dały się usunąć ale z tymi roślinkami to jakoś nie mogę sobie poradzić.
Próbowałem wlewać jakieś preparaty zawierające żelazo ale niewiele to pomogło.
Dodam jeszcze że w akwarium nie mam nawozu i nie podaję CO2.
A inne parametry:
NO3 – 25
NO2 – 0
GH - >14d
KH – 6d
PH 7,4
Rybek jest stosunkowo mało ok. 30 wielkości Neonków i trochę większe
Inne roślinki jakie mam to moczarka i Echinodorus bleheri (Żabienica Blezera) które jako tako rosną ale pojawiają się dziury w liściach. Jak sobie poradzic z tymi dziurami.
Nie mam możliwości domontowania jeszcze jednej świetlówki (brak miejsca) Czy może ktoś zna roślinki o nieco mniejszych wymaganiach świetlnych odpowiednich do wspomnianego akwarium.
Z góry dziękuję za poradę.
Pozdrawiam
Problem z dziwnym glonem
Moderator: ModTeam
- kasia2005
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
Re: Problem z dziwnym glonem
poszukaj na forum są tu świetne tematy jeśli nadal nie bedziesz miał odpowiedzi na swoje pytanie podepnij się do któregoś z tematów
wątek zamykam
wątek zamykam
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam