Znowu planowane zmiany i prośba o podpowiedź:
Na prawą stronę (1) poszła Rotala Rotundifolia - idzie pięknie w górę i wybarwia się na czerwono chociaż od strony szyby jest słabiej. Widać że brak światła ją tam hamuje. Ale jak zagęszczę po przycince powinno być ok.
Nr 2 - mam ochotę usunąć żabienicę - wypuszcza liście jak głupia i zasłania część baniaka. Dodatkowo jest posadzona zbyt blisko szyby i ledwie się mieści. Trzeba było słuchać mądrzejszych (bardziej doświadczonych) jak pisali że do baniaka 40 cm h jest za duża.
USUNĄĆ? Czy może coś pod nią dosadzić? Sam nie wiem.
Nr 3 - W tym miejscu znajduje się korzeń mangrowca który jest już całkiem zarośnięty mchem i w ogóle go nie widać. Zdaje się że wyleci i w to miejsce trzeba będzie coś dosadzić. Tylko co?
Nr 4 - anubiasy Barteri. Posadziłem kiedyś dwa - jeden z lewej za kokosem drugi na korzeniu. Dziś obydwa mają już po jakieś 25 cm (z początkowych 4-5) i chyba za 10 odnóg w każdą stronę. Zajmują dużą cześć podłoża więc je muszę usunąć i zostawić dwa malutkie.
Zainteresowanych sadzonką zapraszam na prv.
Poradźcie coś!
ps. Hydrocotyle sp. "Japan" i Staurogyne sp (z przodu) oczywiście też mocno przytnę. Ech ten brak czasu!