Jakie rośliny do 52l?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Jakie rośliny do 52l?

Post autor: Mata_Hari » 2007-12-16, 00:27

Witam.

Posiadam akwarium 52l o wysokości 35 cm i oświetleniu 28W. Chciałabym się dowiedzieć, jakie roślinki poza anubiasami, kryptokorynami i żabienicami mogłabym z powodzeniem w nim hodować. Pod żwirem mam podłoże do roślin (nazwy nie pamiętam) oraz planuję nawożenie. Nie przewiduję CO2. Zależałoby mi raczej na roślinach o dosyć twardych liściach i łodygach, ale gotowa jestem spróbować również z innymi (welony raczej mi roślin nie jedzą).

A teraz pytanie poza konkursem - czy nie jest tak, że przy welonach generalnie raczej nie powinno się mieć zbyt wielu roślin ze względu na fakt, że one potrzebują otwartego dna do przekopywania? Może to idiotyczne pytanie, ale zadaję je, bo zauważyłam, że moje np. śpią z tyłu akwa, ale tam, gdzie są luki między roślinami. Mnie się podobają zarośnięte zbiorniki, ale nie wiem, czy jeśli na sadzę dużo zielonki, to czy ryby nie będą bardziej przez to nieszczęśliwe.

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: Jakie rośliny do 52l?

Post autor: Slanter » 2007-12-16, 18:31

Wlasciwie to trudno jest Ci w tym przypadku doradzic. Wyeliminowalas sporo gatunkow roslin ktore maja wlasnie twarde liscie i nie sa wymagajace jesli chodzi o temperature i CO2. Do listy ktora podalas polecic moge Crinum thaianum lub/i Crinum natans. Obydwie rosliny (cebulowe) sa niewymagajace i maja solidne liscie za ktorymi ryby nie przepadaja.

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-12-17, 00:46

Z jakiego względu wyeliminowałam? Pytam, bo chyba nie zrozumiałam do końca Twojej wypowiedzi. (Napisałam że poza kryptokorynami, anubiasami i żabienicami, bo o tych wiem i już je posiadam - z wyjątkiem kryptokoryn.)
Tak, jak pisałam, gotowa jestem spróbować roślin nawet o niezbyt twardych liściach. Byleby tylko pozostałe parametry im pasowały (tzn. światło i brak CO2). Welony mi roślin nie zjadają.

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-12-17, 01:02

No wiec mozesz dac te krynie o ktorych wspomnialem a poza tym mech jawajski, paproc jawajska, hygrophila polysperma...Jest w czym wybierac :-)

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-12-17, 01:16

Ok, dzięki za pomoc.

Mam jeszcze tylko jedno pytanko. Kiedyś już je zadawałam, ale jakoś nikt nie udzielił mi odpowiedzi, więc może Ty pomożesz. Chodzi o to, że do tej pory raczej stroniłam od mchu, by nie zabierać rybom przyjemności ze szperania w żwirku. Czy dobrze robię? Czy może jak im zabiorę trochę powierzchni z i tak już niedużego akwa, to nic się nie stanie? Na korzeń raczej wolałabym mchu nie dawać, bo to "królestwo" zbrojnika ;) Pozostaje więc tylko żwir.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-12-17, 08:58

możesz np włażć kokosa z mchem, kamień z mchem, korzenia nie musisz całego... Do żwiru też możesz, ale to chyba najgorsze rozwiązanie zwłaszcza przy welonach... BTW zbrojnik do 50l to trochę duża ryba...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-12-18, 03:38

Mech moze tez rosnac na kamieniu.

Mata_Hari
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2007-12-18, 12:11

No właśnie chyba jakiegoś niewielkiego kamyka włożę, albo kilka mniejszych ułożę w grotkę i na to mech.

Dzięki.

ODPOWIEDZ