Eusteralis stellata (Gwiezdnik okółkowy)

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Eusteralis stellata (Gwiezdnik okółkowy)

Post autor: szalinski_2005 » 2008-01-27, 19:57

witam wszystkich chciał bym się dowiedzieć coś na temat Eusteralis stellata (Gwiezdnik okółkowy) chodzi mi o praktyczne spostrzeżenia dla tej roślinki po prostu co ona lubi jakie ph kh gh itd. wg różnych opisów jest to trudna roślinka niestety nie doczytałem się nigdzie większych konkretów
miłego dnia :)

kami_z_leszczy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: kami
Kontakt:

Re: Eusteralis stellata (Gwiezdnik okółkowy)

Post autor: kami_z_leszczy » 2008-02-07, 21:48

Czołem! niestety tylko informacje encyklopedyczne:
Podłoże: piasek rzeczny zmieszany z gliniastą ziemią, woda:lekko kwaśna pH ok 6, miękka do 10 N, o temperaturze 22-28 C. Wymaga intensywnego oświetlenia. Rozmnażanie wegetatywne poprzez odcięcie łodygi dobrze ukorzenionej na wysokości 2-3 okółka nad podłożem.
barry white i szczupaki

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-02-09, 02:19

Osobiscie nigdy nie mialem problemow z ta roslina. Mysle, ze tu ponownie kluczem jest miekka lub bardzo miekka woda. U mnie rosla przy Kh=0, Gh= 3. Niski ale staly poziom NO3 zapewni jej wybarwienie. Oczywiscie inne nawozy; fosfor, potas, zelazo i mikro rowniez sa wymagane. CO2 obowiazkowo. Sa dwie odmiany stellaty - szeroko i waskolistna. Szerokolistna jest latwiejsza w uprawie. Waskolistna ma tendencje do padniecia z niewiadomo jakich powodow. Rosnie gigantyczna (na szerokosc) i wysoka. Jesli zdrowo rosnie, mozesz przyciac i pozostawic obcieta lodyge w podlozu. Po krotkim czasie w miejscu obciecia pojawiaja sie 2-3 nowe odrosty. Przycinajac w ten sposob tworzy sie gesty "krzak". Przesadzanie jest dosc klopotliwe ze wzgledu na masywny system korzeniowy stellaty. Upewnij sie, ze masz sporo miejsca. Stellata lubi sie panoszyc ;-)

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-02-15, 10:38

no więc roślinka rośnie przechodzi z stanu emersyjnego w submersyjny kh 3 gh 4 no3 z przd 2 tg 8. przybiera barwę taką jak by bardzo jasnego fioletu a czy to jest wąsko czy szerokolistna to nie wiem ma ok 12cm wysokości i nowe liście mają ok 6cm co daje 12 szer
Slanter, a czy szkodzi jej przesadzanie bo właśnie popełniłem błąd faktycznie korzenie ma konkretne a ja ją na drugim planie posadziłem żeby miała więcej światła bo lewy tył akw jest słabiej doświetlony a to ma być jej miejsce jak tylko osiągnie z 25 30 cm wysokości
miłego dnia :)

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-02-16, 03:07

To znaczy jesli rosnie (a czytam, ze rosnie) to znaczy, ze ma odpowiednie warunki. Przesadzenie jej nie zabije. Oslabi ja i spowolni troche wzrost ale to szybko mija jak przy kazdej przesadzonej czy nowo posadzonej roslinie.

ODPOWIEDZ