Prosze o pomoc!!!!!!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
Prosze o pomoc!!!!!!
Witam
od bardzo dawna mam problem z roslinami. Po wsadzeniu nie mija kilka dni a rosliny robia sie brazowe, zolte i kompletnie nierosna;/ Probowalem roznych sposobow lecz zaden nie pomgal. jedynie gdy nawozilem co2 rosliny rosly bardzo szybko lecz rosly odrazu zolte;/
Prose was o pomoc nie wiem co robic.
Moje akwa to 200l
Oswietlenie to dwie jarzeniowki Philipsa TLD 30W
Ostatnio stosowalem nawoz w plynie niestety nie potrafie podac nazwy. wystapila nieznaczna poprawa. w sklepie mowili ze jest to dobry nawoz jeden z lepszych.jak tylko bede mogl naisze jego nazwe.
Jesli mozecie pomoc prosze. chcial bym zeby i moj zbiornik zaczal normalnie wygladac.
od bardzo dawna mam problem z roslinami. Po wsadzeniu nie mija kilka dni a rosliny robia sie brazowe, zolte i kompletnie nierosna;/ Probowalem roznych sposobow lecz zaden nie pomgal. jedynie gdy nawozilem co2 rosliny rosly bardzo szybko lecz rosly odrazu zolte;/
Prose was o pomoc nie wiem co robic.
Moje akwa to 200l
Oswietlenie to dwie jarzeniowki Philipsa TLD 30W
Ostatnio stosowalem nawoz w plynie niestety nie potrafie podac nazwy. wystapila nieznaczna poprawa. w sklepie mowili ze jest to dobry nawoz jeden z lepszych.jak tylko bede mogl naisze jego nazwe.
Jesli mozecie pomoc prosze. chcial bym zeby i moj zbiornik zaczal normalnie wygladac.
Re: Prosze o pomoc!!!!!!
Wywal te jarzeniówki i kup świetlówkę akwarystyczną, i ty się dziwisz, że przy takim oświetleniu Ci roślinki nie rosną...
Nawóz możesz kupić taki żelazowy (chyba) z Tropicala, mi na roślinki pomógł, do tego dwutlenek węgla jest potrzebny, tylko pamiętaj, nie przesadzaj z ilością jak chcesz żeby Ci ryby żyły..
Nawóz możesz kupić taki żelazowy (chyba) z Tropicala, mi na roślinki pomógł, do tego dwutlenek węgla jest potrzebny, tylko pamiętaj, nie przesadzaj z ilością jak chcesz żeby Ci ryby żyły..
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
jarzeniówka i świetlówka to to samo.
Sergej masz mało światła 0,3w/1l, musisz dołożyć choćby jeszcze jedną belkę 2x30w.
To może być jedna przyczyna gnicia roślin. Przy 0,3w/1l nie wskazane jest podawanie CO2, ponieważ możesz mieć zakwit glonów. Jak podawałeś CO2???. Mogłeś również źle podawać nawozy, w nieodpowiednich dawkach. Przy dużej ilości roślin łatwo jest o niedobory minerałów.
Sergej masz mało światła 0,3w/1l, musisz dołożyć choćby jeszcze jedną belkę 2x30w.
To może być jedna przyczyna gnicia roślin. Przy 0,3w/1l nie wskazane jest podawanie CO2, ponieważ możesz mieć zakwit glonów. Jak podawałeś CO2???. Mogłeś również źle podawać nawozy, w nieodpowiednich dawkach. Przy dużej ilości roślin łatwo jest o niedobory minerałów.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Ale jarzeneniówka Philipsa to co innego niż akwarystyczna, chodziło mi właśnie o jarzeniówkę Philipsa. Nie wiem czy coś z tego zrozumiesz, dzisiaj pisze niewyraźnie.
W miejsce "te jarzeniówkę" wstaw "te jarzeniówkę Philipsa. Mam nadzieję, że wiesz o co chodzi
[ Dodano: 2008-03-25, 14:15 ]
Ale jarzeneniówka Philipsa to co innego niż akwarystyczna, chodziło mi właśnie o jarzeniówkę Philipsa. Nie wiem czy coś z tego zrozumiesz, dzisiaj pisze niewyraźnie.
W miejsce "te jarzeniówkę" wstaw "te jarzeniówkę Philipsa. Mam nadzieję, że wiesz o co chodzi

[ Dodano: 2008-03-25, 14:15 ]

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Te świetlówki o których pisze Sergej to po prostu zwykłe DAYLIGHT'y, nie podał jaki model czy TLD8** cz TLD9**, to są świetlówki które możemy używać na bank w akwarystyce, jarzeniówka i świetlówka to to samo. Numer tego philips'a różnie się współczynnikiem oddania barw, np. TLD965 daje RA=90 i K=6500.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Ja rozumiem, że świetlówka i jarzeniówka to to samo, nie musisz mi powtarzać, naprawdę, aż tak głupia nie jestem 
Tyle, że ja bym nie wydziwiała z tymi Philipsami, kupiłabym porządną akwarystyczną i na długi czas miałabym spokój i z wzrostem roślin i z wyglądem akwarium.
Sergej:
Do tego, aby rośliny rosły potrzebna jest odpowiedniej mocy świetlówka. Ja w swoich 200l mam dwie 30 (chyba) z Sylvanii (podobno są ok) i rośliny rosną jak szalone. Nie wiem czy ta Sylvania to dobry wybór, bo akurat świetlówkami w akwa zajmuje się mój ojciec.
Ja nie wydziwiałabym więc z tym Philipsem, tylko kupiła akwarystyczną np. dwie 30 i zobaczyłbyś jak by Ci rośliny rosły. I tak musisz już pewnie tą świetlówkę zmienić i tak, więc zmień na akwarystyczną (oczywiście ja nie naciągam na nic ;d).

Tyle, że ja bym nie wydziwiała z tymi Philipsami, kupiłabym porządną akwarystyczną i na długi czas miałabym spokój i z wzrostem roślin i z wyglądem akwarium.
Sergej:
Do tego, aby rośliny rosły potrzebna jest odpowiedniej mocy świetlówka. Ja w swoich 200l mam dwie 30 (chyba) z Sylvanii (podobno są ok) i rośliny rosną jak szalone. Nie wiem czy ta Sylvania to dobry wybór, bo akurat świetlówkami w akwa zajmuje się mój ojciec.
Ja nie wydziwiałabym więc z tym Philipsem, tylko kupiła akwarystyczną np. dwie 30 i zobaczyłbyś jak by Ci rośliny rosły. I tak musisz już pewnie tą świetlówkę zmienić i tak, więc zmień na akwarystyczną (oczywiście ja nie naciągam na nic ;d).
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Absolutnie ja tego nie napisałem, ani nie powiedziałem.Ja rozumiem, że świetlówka i jarzeniówka to to samo, nie musisz mi powtarzać, naprawdę, aż tak głupia nie jestem![]()
Poza tym świetlówka za 60zł niczym się nie różni od tej za 25zł, jeśli dobrze dobierzesz świetlówki to efekty będą znakomite.
Nicole przeczytaj ten artykuł:
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php
Może wtedy mnie zrozumiesz. :-P
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Sergej a czy przypadkiem niebyło na nich takiej jakby waty potem takich brązowych kłebów ja tak miałem wziołem litek pod mikroskop patrze a tam tysiace takich żywych małuch kulistych robaczków kilkadziesiat wiekszych i kilka takich najwiekszych
Teraz kostka 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
Dizekuje wam bardzo wszystkim. tak myslalem ze jest to spowodowane brakiem swiatla. Postaram sie domontowac jeszcze jedna swietlowke choc moze byc ciezko to zrobic gdyz posiadam standardowa obudowe i ine bardzo mam pomysl jak ja przekształcic. Jeszcze raz dziekuje.i pozdrawiam:):)