Strona 1 z 2

korzeń

: 2007-02-03, 18:10
autor: Doniu
czy korzeń trzeba koniecznie wygotować przed włożeniem do akwarium??
5 dni moczył sie w wiaderku z wodą bo niechciał tonąć aż wreszcie mu sie udało ;)
gotowałem go godzinke. Czy to wystarczy??
I jeszcze jedno pytanie, Czy będzie barwić tak strasznie wode cały czas?? :(

prosze o wasze spostrzeżenia i rady

Re: korzeń

: 2007-02-03, 18:15
autor: Marian
Jeśli jest dobrze wygotowany to nie bedzie wogóle barwić wody.

Korzeń po przyniesieniu do domu należy:
1. Umyć dokładnie pod bieżącą wodą wykorzystując szczoteczkę
2. Wygotować kilkukrotnie w wodzie z dodatkiem soli, zmieniając wodę po każdym wygotowaniu (każda kąpiel we wrzątku ok. 10-15 minut)
3. Po kąpielach w wodzie z solą nalezy wygotować również kilka (aż woda będzie czyściutka, bez zabarwień) razy w wodzie bez żadnych dodatków (za każdym razem zmieniamy wodę na nową tak jak postepujemy przy gotowaniu w soli)
4. Możemy opłukać korzeń pod bieżącą wodą i jeśli jest zatapialny wkładamy do akwarium

PS. nawet jeżeli sprzedawca twierdzi że można od razu włożyć korzeń to i tak lepiej go wygotuj i sam sprawdź czy faktycznie nie będzie barwił wody i czy jest zatapialny ;-)

Re: korzeń

: 2007-02-03, 18:25
autor: Doniu
w takim razie niech sie jeszcze pogotuje :-)

Re: korzeń

: 2007-02-03, 19:11
autor: Michał
Marian pisze:PS. nawet jeżeli sprzedawca twierdzi że można od razu włożyć korzeń to i tak lepiej go wygotuj i sam sprawdź czy faktycznie nie będzie barwił wody i czy jest zatapialny ;-)
hehehe ja własnie tak bede musiał zrobić.. bo kupiony przeze mnie korzeń z manganowca fakt tonie ale barwi wodę ;/

Re: korzeń

: 2007-02-05, 19:26
autor: D4ni3l
To, ze korzen barwi wode to raczej naturalna rzecz..
Mi to nie przeszkadza.
Korzen zawiera same zdrowe mikroorganizmy;)

Re: korzeń

: 2007-02-05, 21:09
autor: Marian
D4ni3l pisze:To, ze korzen barwi wode to raczej naturalna rzecz..
Mi to nie przeszkadza.
Korzen zawiera same zdrowe mikroorganizmy;)
ale po co ma barwić jak woda może być czysta z korzeniem ;-)

Re: korzeń

: 2007-04-05, 12:33
autor: Doma
ja upiekłam korzeń normalnie w piekarniku na blaszce i co 5 min. dolewałam trochę wody.

Re: korzeń

: 2007-04-16, 12:50
autor: D4ni3l
Ale czy wrzaca woda nie zabije garbnikow?
ps: napisalem, ze mi nie przeszkadza lekko herbaciana woda, wiec po co mam sie meczyc:P
Po za tym, po wlozeniu 3 korzeni moja woda JEST krystalicznie czysta, wiec nie rozumiem dlaczego macie takie dziwne problemy;)
Z korzeniem nic nie robilem, tylko wyplukalem pod bierzaca woda 30 sekund i wlozylem do akwarium. Moze wam tak barwi, bo przed wlozeniem gotujecie itp? :P
ps: herbaciana wode mialem dopiero gdy wlozylem do awkarium 200l torfu (wg. producenta) na 2 000l. Pozdrawiam.

Re: korzeń

: 2007-07-05, 13:51
autor: aldona
kupiłam dzisiaj w sklepie zoo korzen mocze go teraz w wodzie bo wypływa mimo to ze jest dosyc ciężki jest długości ponad 30 cm wysokości 14cm i szerokości19 cm kosztował 20 zł jak myslicie drogo czy tanio

Re: korzeń

: 2007-07-05, 13:59
autor: matmax426
tak średnio, ja za swój dałem 30 (wiekość prawie taka sama jak twój), ale nie wypływał

Re: korzeń

: 2007-07-05, 14:13
autor: aldona
matmax426 pisze:tak średnio, ja za swój dałem 30 (wiekość prawie taka sama jak twój), ale nie wypływał
ma to czy bedzie wypływał czy nie to nie mamy zbyd duzego wpływu ogladałam na allegro korzenie i tam był podobnej wielkosi i kosztował ponad 40 zł plus koszt wysyłki

Re: korzeń

: 2007-07-05, 14:45
autor: Morter
cena chyba w porządku...

A temat do przeniesienia do ozdób...

Re: korzeń

: 2007-07-05, 15:11
autor: aldona
Morter pisze:cena chyba w porządku...

A temat do przeniesienia do ozdób...
mam nadzieje ze nie bedzie barwił wody tarz go mocze w zimnej wodzie do poniedziałku musi byc gotowy jak macie jakies inne skuteczne sposoby na świezo zakupiony korzen ( wypływajacy ) to piszcie chetnie skozystam z waszych rad

Re: korzeń

: 2007-07-05, 15:14
autor: Morter
poczytaj sobie tematy o korzeniach bo były już nie raz... Wystarczy dać w szukaj...

Re: korzeń

: 2007-07-05, 15:26
autor: aldona
Morter pisze:poczytaj sobie tematy o korzeniach bo były już nie raz... Wystarczy dać w szukaj...
czytała pisze ze mozna gotowac w soli ale ten korzen jest za duzy i nie zmiesci mi sie do garnka ledwo mieszcze go w waiaderku