Używa ktoś i może mi podpowiedzieć ?
Torf
Moderator: ModTeam
-
Zielonooka
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Karolina
Torf
Po raz pierwszy będę używać torfu do filtra, bo chcę lekko zakwasić wodę. Kupiłam już taki z Sery, tylko nie pisze na opakowaniu co ile go wymieniać... i nie mogę tego znaleźć na necie
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
-
Linf
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Re: Torf
Używam torfu
Więc są dwie metody mierzenia testami wody albo tak jak ja przy płukaniu filtra patrzysz czy są ubytki i dosypujesz świeżego (torf się z czasem rozpuszcza w wodzie).Do zakwaszenia wady możesz również użyć liści dębu,ketapangu lub szyszek olchy czarnej ale pamiętaj o tym,że jeśli masz duże twardości wody nie zbijesz Ph takimi metodami na dłuższą metę.
Loża Szyderców
-
Zielonooka
- Forumowicz
Mam 7-7.2 chce zbić tak do 6.8 chociaż, bo planuję m.in skalary. Na szyszki muszę poczekać do jesieni niestety
ale może kupię jeszcze ketapang.
W każdym bądź razie dziękuję Ci za podpowiedź
W każdym bądź razie dziękuję Ci za podpowiedź
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
-
Linf
- Akwarysta
To akurat nie jest istotny parametr a jak Kh i Gh :?: Bo to ma znaczenie.Zielonooka pisze:Mam 7-7.2
Jeżeli znajdziesz Olchę to w trawie można znaleźć zeszło roczne szyszki ;)Zielonooka pisze:Na szyszki muszę poczekać do jesieni niestety
Loża Szyderców
-
Zielonooka
- Forumowicz
GH mam >7 KH 3-6
I co z tym fantem? szczerze to nie bardzo orientuję się jeszcze w tych parametrach :wstyd:
I co z tym fantem? szczerze to nie bardzo orientuję się jeszcze w tych parametrach :wstyd:
-
Linf
- Akwarysta
Testy paskowe czy kropelkowe :?: Ale parametry dość fajne i możesz próbować z torfem i szyszkami oraz tak jak pisał Tofifi z CO2 ale z butli wysokociśnieniowej żeby był stały poziom CO2 oraz możliwość jego regulacji.
Loża Szyderców
-
Zielonooka
- Forumowicz
Akurat GH i KH sprawdzałam paskowymi, bo kropelkowymi nie umiem
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
-
Zielonooka
- Forumowicz
Dałam tego torfu połowę opakowania... filtruje już dobry tydzień...a PH ani drgnie
co robić? 
-
Zielonooka
- Forumowicz
5. dnia po restarcie parametry przezenowały się tak:
NO3- ok. 40
NO2- 0
GH- 7
KH-3
PH- 7,4!
(GH i KH sprawdzałam testami paskowymi i myślę, że wyniki są zaniżone, PH na paskowym wynosi 6,8 )
Ph w ogóle nie spada, reszty nie sprawdzałam drugi raz. Podmiany jeszcze nie robiłam, akwarium działa od 16. lipca.
Wcześniej przeważnie podmieniałam odstałą kranówką...
A może za mało tego torfu wsypałam? woda się nawet nie zabarwia :/ myślę jeszcze czy by z ketapangiem nie spróbować...
NO3- ok. 40
NO2- 0
GH- 7
KH-3
PH- 7,4!
(GH i KH sprawdzałam testami paskowymi i myślę, że wyniki są zaniżone, PH na paskowym wynosi 6,8 )
Ph w ogóle nie spada, reszty nie sprawdzałam drugi raz. Podmiany jeszcze nie robiłam, akwarium działa od 16. lipca.
Wcześniej przeważnie podmieniałam odstałą kranówką...
A może za mało tego torfu wsypałam? woda się nawet nie zabarwia :/ myślę jeszcze czy by z ketapangiem nie spróbować...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...a może trzeba przestać grzebać? jaki ma mieć cel ta zmiana ph? 7.4 to dla 90% ryb dobre warunki, nie będą narzekać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
-
Zielonooka
- Forumowicz
maol, fajnie by było 
A z ryb to chce mieć skalary, gurami, pielęgnice meeka, neonki i może kiryśniki i zbrojniki... dlatego chciałam mieć to PH chociaż 6,8... nie chciałabym mieć gorszych problemów jakby mi zaczęły chorować
I jak myślisz PH 7,4 to nie jest za duże dla tych ryb?
A z ryb to chce mieć skalary, gurami, pielęgnice meeka, neonki i może kiryśniki i zbrojniki... dlatego chciałam mieć to PH chociaż 6,8... nie chciałabym mieć gorszych problemów jakby mi zaczęły chorować
I jak myślisz PH 7,4 to nie jest za duże dla tych ryb?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
pH nie jest za duże - za to wymieszać ryby chcesz za bardzo... nawet jak na taki duży zbiornik. Bo wygląda na to, że chcesz mieć tam wszystko.
P.S. W tak dużym zbiorniku mieszanie z pH za pomocą torfu jest z góry skazane na niepowodzenie. Jedyna trwała metoda to woda z RO.
P.S. W tak dużym zbiorniku mieszanie z pH za pomocą torfu jest z góry skazane na niepowodzenie. Jedyna trwała metoda to woda z RO.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back