Czerwone brzuchy Barwniaków czerwonobrzuchych
Moderator: ModTeam
- draco sarumojad
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 238
- Imię: Eugieniusz
Czerwone brzuchy Barwniaków czerwonobrzuchych
W sklpeie często spotykam sie z barwniakami o jasnych brzuchach, przy czym są one nie wyrośnięte, a te z czerwonymi brzuchami wygladaja na dorosłe. Nie wiem, czy to po prostu taki traf, wiec pytam, czy białobrzuche barwniaki są odmianą barwną, czy to kwetsia dojrzałości osobnika.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Czerwone brzuchy Barwniaków czerwonobrzuchych
To kwestia stresu. W sklepie nie są wybarwione. Lub są jeszcze za młode.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
Może były tam barwniaki szmaragdowe?
- draco sarumojad
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 238
- Imię: Eugieniusz
Szmaragdowe na pewno nie. Podpisane jako czerwonobrzuche i kropka w kropkę jak czerwnonobrzuche, ale bez czerwonych brzuchów.
Więc chyba będę wnioskować, że to odmiana barwna.
W akwariach domowych też się spotkałam z jasnymi Barwniakami, mimo iż wydawało mi się, że mają zapewnione dobre warunki. Może to i kwestia tego, że są młode, ale znowuż w innym sklepie znalazłam sporo młodsze Barwniaki z czerwonymi brzuchami.Kaef pisze:To kwestia stresu. W sklepie nie są wybarwione. Lub są jeszcze za młode.
Więc chyba będę wnioskować, że to odmiana barwna.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Masz różne odmiany barwne u Pelvicachromis pulcher.
Do wybarwienia ryba potrzebuje dobrych warunków w akwarium. Stres znacznie może opóźnić ten okres, lub go całkowicie zablokować.
Spotykałem się z opiniami że spotyka się również odmiany barwne z jasnymi brzuchami i że nie powinny być łączone z tymi o czerwonych brzuchach. Ale są to informacje niepotwierdzone i Ja się tego nie trzymam. Może kiedyś naukowo ktoś to udowodni i będą różne odmiany.
Brak odpowiedniego ubarwienia może być również efektem stosowania chowu wsobnego.
Jak widzisz trudno jest jednoznacznie stwierdzić czemu twoje ryby są takiej barwy a nie innej.
Do wybarwienia ryba potrzebuje dobrych warunków w akwarium. Stres znacznie może opóźnić ten okres, lub go całkowicie zablokować.
Spotykałem się z opiniami że spotyka się również odmiany barwne z jasnymi brzuchami i że nie powinny być łączone z tymi o czerwonych brzuchach. Ale są to informacje niepotwierdzone i Ja się tego nie trzymam. Może kiedyś naukowo ktoś to udowodni i będą różne odmiany.
Brak odpowiedniego ubarwienia może być również efektem stosowania chowu wsobnego.
Jak widzisz trudno jest jednoznacznie stwierdzić czemu twoje ryby są takiej barwy a nie innej.