Moje parametry
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Moje parametry
Witam
Mam pytanie czy moje parametry wody sa dobre...??
Parametry wody:
KH-Nie mam
GH-4,8
NO2-0.0
NO3-0.125
Fe-0.034
PO4-0.081
Hlorki-32
PH-7
Parametry robilem w laboratorium,powiedzcie czy sa odpowiednie dla roslin..??
Mam pytanie czy moje parametry wody sa dobre...??
Parametry wody:
KH-Nie mam
GH-4,8
NO2-0.0
NO3-0.125
Fe-0.034
PO4-0.081
Hlorki-32
PH-7
Parametry robilem w laboratorium,powiedzcie czy sa odpowiednie dla roslin..??
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: Moje parametry
Odpowiednia pod wzgledem twardosci ale bedziesz musial ja nawozic. Poziom NO3 musi byc wiekszy ok. 10 mg/L, Poziom fosforu ok 0.5-1 mg/L, Zelazo o.1 mg/L. KH zerowe moze byc ale pod warunkiem, ze bedziesz nawozil CO2. Gh...Nie wiem skad bierzesz te wode ale na Twoim miejscu dowiedzialbym sie rowniez odnosnie proporcji wapnia i magnezu tworzace twardosc Gh. Bywa tak, ze Gh moze byc glownie zlozone z samego wapnia z bardzo minimalna iloscia magnezu. Mozesz ponownie zrobic badanie laboratoryjne (skoro masz mozliwosc) lub zbadac to samemu poprzez test na twardosc GH i test na zawartosc Ca. Na podstawie tych dwoch odczytow mozesz latwo wyliczyc zawartosc magnezu. Dobra proporcja Ca do Mg wynosi 4:1.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Hmmm..Przy takim oswietleniu i duzej ilosci roslin potrzebne jest juz CO2...???(pewnie tak)
A teraz odnosnie nawozenia :mrgreen:
Akwarium odmulam co tydzien 20% moze odmulal bym co dwa tygodnie.??? co ty na to.??
A teraz odnosnie nawozenia :mrgreen:
Gdzie znajde ten nawoz..?? wiem ze jest w odchodach ryb itd ale chce wiedzec jak moge zwiekrzyc poziom NO3...??Poziom NO3 musi byc wiekszy ok. 10 mg/L
Fosfor i zelazo znajde w nawozach... wydaje mi sie ze musze zwiekrzyc dawke nawozeniaPoziom fosforu ok 0.5-1 mg/L, Zelazo o.1 mg/L.
Akwarium odmulam co tydzien 20% moze odmulal bym co dwa tygodnie.??? co ty na to.??
-
- Przyjaciel forum
Przy jakim oswietleniu i jakiej ilosci roslin? Nic na ten temat nie wspomniales.Raperzu pisze:Hmmm..Przy takim oswietleniu i duzej ilosci roslin potrzebne jest juz CO2...???(pewnie tak)
A teraz odnosnie nawozenia
NO3 mozna podwyzszyc dodajac KNO3 ale jesli ma to byc niskie oswietlenie, malo roslin i brak CO2, dodawanie azotanow jest zbedne. Ryby i pokarm zapewnia wystarczajaco NO3. To samo tyczy sie PO4.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Oswietlenie mam 0.81 /L mam duzo roslin trawiastych ktore wymagaja malo swiatla, a jesli chodzi o zelozo i fosforany nalerzy zwiekrzyc dawkowanie zelaza.?? Zwiekrzylem dawkowanie naworu mysle ze zapewni to optymalne wymagania jesli chodzi o fosforany i zelazo.. a jak z odmulaniem.?? odmulac co tydzien czy cio dwa tygodnie?? prosze o wypowiuedz SLANTERA
:)

-
- Przyjaciel forum
Jesli nie ma tam CO2 to fosforanow ani azotanow nie ruszaj. Ryby i karmienie wystarcza. Chociaz jestem tu troche zgubiony. Te parametry wody ktore podales to parametry wody w Twoim akwarium czy wody ktorej nalewasz do akwarium? Odmulac dobrze jest przy kazdej podmianie wody. Zelazo dozuj wraz z pozostalymi nawozami mikro. Pamietaj, ze zelazo jest mikropierwiastkiem i rosliny wymagaja go jedynie w minimalnych ilosciach, szczegolnie w akwariach bez CO2. Uwazaj abys nie przedozowal!Raperzu pisze:Oswietlenie mam 0.81 /L mam duzo roslin trawiastych ktore wymagaja malo swiatla, a jesli chodzi o zelozo i fosforany nalerzy zwiekrzyc dawkowanie zelaza.?? Zwiekrzylem dawkowanie naworu mysle ze zapewni to optymalne wymagania jesli chodzi o fosforany i zelazo.. a jak z odmulaniem.?? odmulac co tydzien czy cio dwa tygodnie?? prosze o wypowiuedz SLANTERA:)
Odpowiedz na kilka pytan dla rozwiania niejasnosci.
1. Jak duze jest to akwarium
2. Jak gesto jest obsadzone
3. Identyfikacja roslin (nazwy) tez by pomogla
4. Jak w tej chwili rosna rosliny i od jak dawna je trzymasz. Sa z nimi jakies problemy?
5. Jaki rodzaj oswietlenia?
Jesli mozesz to pokaz zdjecie tego zbiornika gdyz to wiele rzeczy wyjasnia.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Sa to parametry w akwarium,akwarium ma 2 miesiace, odmulam przy kazdej podmianie wody.Te parametry wody ktore podales to parametry wody w Twoim akwarium czy wody ktorej nalewasz do akwarium?
Mam nawoz ktory zawiera mikroelementy i makroelementy, dawkuje codziennie.Pamietaj, ze zelazo jest mikropierwiastkiem i rosliny wymagaja go jedynie w minimalnych ilosciach,
375L1. Jak duze jest to akwarium
Rosliny sa gesto posadzone2. Jak gesto jest obsadzone
Vallisneria Spiralis - Nurzaniec Spiralny3. Identyfikacja roslin (nazwy) tez by pomogla
Vallisneria Americana - Nurzaniec Amerykański
Vallisneria Americana Gigantea
Cryptocoryne Petchii - Zwartka Backeta odmiana Petcha
Cryptocoryne Beckettii - Zwartka Backeta
Cryptocoryne Wendtii Green - Zwartka Wendta Zielona
Cryptocoryne Spiralis - Zwartka Spiralna
Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne
Lilaeopsis Novae-Zelandiae - Lileopsis Nowozelandzki
Monosolenium Tenerum - Pellia
Mam jeszcze ludwige i kilka innych roslin ktorych nazwy nie pamietam
Rosliny mam 2 miesiace, przedtem mialem oswietlenie 0.35/Lto oswietlenie mialem 2 miesiace ,dodalem 2swietlowki i teraz mam 0.81/L4. Jak w tej chwili rosna rosliny i od jak dawna je trzymasz. Sa z nimi jakies problemy?
Problemy
Trawa mi brazowiala liscie ktore wyrastaly byly odrazu brazowe . Liscie niektorych roslin karlowate sa.Po zwiekrzeniu oswietlenia jest juz znaczaca poprawa.Mialem wysyp zielenic, ale juz zanikaja.
2x-swietlowki-Narwa special 36w Ocean nature5. Jaki rodzaj oswietlenia?
2x-swietlowki-36w/54-765 2450lm-oznaczenia
1xswietlowka-Narwa special 36w Ocean light
2xswietlowki-Narwa 80wT5/860
Co daje 0.81w/L
Moze akwarium odmulac co 2 tygodnie.??Co2 jest juz potrzebne do takiego akwarium .. bo zamierzam kupic w przyszlym tygodniu.
Fotki dam potem bo net cos mi szwankuje
Fotki-link
http://e-akwarystyka.pl/topics24/5060.htm
Akwarium bylo jeszcze przy starym oswietleniu ,dodalem swietlowki ,jak pisalem wyzej.Dam potem leprze fotki[/quote][/quote]
SLANTER masz tutaj linka jeszcze
http://e-akwarystyka.pl/topics5/5942.htm
SLANTER prosze o rade
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Przyjaciel forum
OK dzieki. No to teraz wiele rzeczy sie wyjasnia. Przede wszystkim, jezeli zamierzasz utrzymywac tyle oswietlenia to powinienies juz nawozic CO2 i to raczej z butli a nie z bibrowni. Postaraj sie rowniez o dobry reaktor do rozpuszczania CO2. Rosliny Twoje rosna brazowe i czerwone i male poniewaz poniewaz gloduja. Akwarium ma pare ryb ale to za malo aby dostarczac roslinom odpowiednia ilosc NO3, PO4 i potasu. NO3 = 0.1 to wlasciwie nic gdyz powinno byc ok. 10 mg/L czyli 100 razy wiecej! Co wiec z mety mozesz poradzic na natychmiastowa poprawe kondycji roslin to:
1. Zapewnienie CO2
2. Podniesienie poziomu NO3 do 10mg/L. Mozesz to zrobic za pomoca dodania saletry KNO3 lub gotowego nawozu z azotanami (saletra jest jednak tansza).
3. Podniesienie poziomu PO4 do 0.5-1 mg/L. Mozesz to zrobic za pomoca fosforanu KH2PO4 dostepnego na allegro i innych miejscach w sieci lub za pomoca gotowego nawozu zawierajacego fosfor (cena ponownie moze odgrywac role. pol kilo KH2PO4 starcza na dlugie lata).
4. Dozowanie mikro 2 razy w tygodniu
5. Dozowanie zelaza codziennie w malych dawkach.
To wszystko! Wode masz miekka, dobra dla roslin. Valisnerie maja zdolnosc poboru wegla z weglanow a wiec zapewnienie 2-3 stopni twardosci weglanowej byloby wskazane dla nich jak i dla Twoich zyworodnych ryb. Mozesz to uzyskac dodajac sody kuchennej lub weglanu wapnia CaCO3. CaCO3 bardzo powoli sie rozpuszcza ale jest moim zdaniem korzystniejszy dla akwarium niz soda. Masz troche pracy ale przynajmniej wiesz co masz zle ;-)
4.
1. Zapewnienie CO2
2. Podniesienie poziomu NO3 do 10mg/L. Mozesz to zrobic za pomoca dodania saletry KNO3 lub gotowego nawozu z azotanami (saletra jest jednak tansza).
3. Podniesienie poziomu PO4 do 0.5-1 mg/L. Mozesz to zrobic za pomoca fosforanu KH2PO4 dostepnego na allegro i innych miejscach w sieci lub za pomoca gotowego nawozu zawierajacego fosfor (cena ponownie moze odgrywac role. pol kilo KH2PO4 starcza na dlugie lata).
4. Dozowanie mikro 2 razy w tygodniu
5. Dozowanie zelaza codziennie w malych dawkach.
To wszystko! Wode masz miekka, dobra dla roslin. Valisnerie maja zdolnosc poboru wegla z weglanow a wiec zapewnienie 2-3 stopni twardosci weglanowej byloby wskazane dla nich jak i dla Twoich zyworodnych ryb. Mozesz to uzyskac dodajac sody kuchennej lub weglanu wapnia CaCO3. CaCO3 bardzo powoli sie rozpuszcza ale jest moim zdaniem korzystniejszy dla akwarium niz soda. Masz troche pracy ale przynajmniej wiesz co masz zle ;-)
4.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Juz myslalem ze nie odpiszesz..
dzienki
Mam jeszcze jedno pytanie jak ustawic odpowiednie dawkowanie do mojego akwarium (kupilem butle CO2) wiem ze jest tabela Co2. Chodzi mi o to ile ma byc bombelkow w liczniku bombelkow.

Mam jeszcze jedno pytanie jak ustawic odpowiednie dawkowanie do mojego akwarium (kupilem butle CO2) wiem ze jest tabela Co2. Chodzi mi o to ile ma byc bombelkow w liczniku bombelkow.
-
- Przyjaciel forum
Bywa (czesto), ze jestem troche zajety. Moze uplynac troche czasu zanim odpisze. Cierpliwosci ;-)Raperzu pisze:Juz myslalem ze nie odpiszesz..dzienki
Wiele zalezy od wydajnosci reaktora (to co sluzy do rozpuszczania CO2 w wodzie). Zacznij od niepisanej reguly czyli od 1 babla na sekunde. Mozesz pozniej dodac wiecej lub mniej w zaleznosci co dzieje sie w akwarium. Obserwuj ryby czy nie dostaja hypoksji (gromadzenie sie przy powierzchni wody z braku powietrza.). Pamietaj jednak, ze tabele KH/PH/CO2 dzialaja tylko gdy masz w akwarium obecnosc weglanow na poziomie przynajmniej 3-4 stopni dKh. Przy Kh=0 tabele te nie maja zadnego zastosowania.Raperzu pisze:Mam jeszcze jedno pytanie jak ustawic odpowiednie dawkowanie do mojego akwarium (kupilem butle CO2) wiem ze jest tabela Co2. Chodzi mi o to ile ma byc bombelkow w liczniku bombelkow.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Kupilem ten zestaw
http://www.allegro.pl/item316841186__ze ... onal_.html
Jaka jest twoja opinia na ten temat.??
Mam jeszcze pytanie
Urzywac tylko te nawozy co wchodza w sklad zestawu..?? dozowac z zalecieniami producenta jak nie to jak inaczej...??.Moze masz jakies dobre nawozy ktore sa na allegro podaj nazwy.Nawoz makro stosuje sie codziennie.?? a nawoz mikro 2 razy w tygodniu.??
http://www.allegro.pl/item316841186__ze ... onal_.html
Jaka jest twoja opinia na ten temat.??
Mam jeszcze pytanie
Urzywac tylko te nawozy co wchodza w sklad zestawu..?? dozowac z zalecieniami producenta jak nie to jak inaczej...??.Moze masz jakies dobre nawozy ktore sa na allegro podaj nazwy.Nawoz makro stosuje sie codziennie.?? a nawoz mikro 2 razy w tygodniu.??
-
- Przyjaciel forum
Jesli chodzi o ten zestaw CO2 to jest on bardzo dobry z wyjatkiem tego taniego szklanego dyfuzora ktory nie tyle jest zly co zbyt maly na potrzeby twojego litrazu. Na tymczasem mozesz go uzywac ale wkrotce pomysl o innym reaktorze lub o kupieniu dodatkowego szklanego dyfuzora.
Nawozow Planta Activ nie znam ale prawdopodobnie maja wszystko czego nawozom trzeba. Zacznij je stosowac zgodnie z zaleceniami producenta. W miare jak rosliny w akwarium zaczna sie rozrastac, mozesz zwiekszyc dawke. Z nawozeniem sam bedziesz musial zlapac dryg poniewaz kazde akwarium ma inne wymagania i trudno dac jednoznaczna odpowiedz na pytanie: "Ile dawac?" Gdy podlaczysz CO2 i zaczniesz dawac nawozy, zauwazysz niemal natychmiastowy efekt. Polecam Ci rowniez kupno testow na NO3 abys wiedzial czy przypadkiem za duzo nie dajesz. Jesli chodzi o mnie to stosuje gotowe nawozy mikro i gotowy nawoz zelazowy. Sam jednak robie wlasny nawoz makro z KNO3, K2SO4, KH2PO4. Wszystkie te skladniki mozesz dostac na allegro np. tu: http://allegro.pl/item319385734_nawoz_k ... _inne.html Robione samemu jest po prostu o wiele tansze a poza tym ma sie wieksza kontrole nad poszczegolnymi pierwiastkami.
Nawozow Planta Activ nie znam ale prawdopodobnie maja wszystko czego nawozom trzeba. Zacznij je stosowac zgodnie z zaleceniami producenta. W miare jak rosliny w akwarium zaczna sie rozrastac, mozesz zwiekszyc dawke. Z nawozeniem sam bedziesz musial zlapac dryg poniewaz kazde akwarium ma inne wymagania i trudno dac jednoznaczna odpowiedz na pytanie: "Ile dawac?" Gdy podlaczysz CO2 i zaczniesz dawac nawozy, zauwazysz niemal natychmiastowy efekt. Polecam Ci rowniez kupno testow na NO3 abys wiedzial czy przypadkiem za duzo nie dajesz. Jesli chodzi o mnie to stosuje gotowe nawozy mikro i gotowy nawoz zelazowy. Sam jednak robie wlasny nawoz makro z KNO3, K2SO4, KH2PO4. Wszystkie te skladniki mozesz dostac na allegro np. tu: http://allegro.pl/item319385734_nawoz_k ... _inne.html Robione samemu jest po prostu o wiele tansze a poza tym ma sie wieksza kontrole nad poszczegolnymi pierwiastkami.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
1.To jaki bylby odpowiedni dla mnie dyfuzor...??? podaj link
2.ja mam nawoz taki
http://www.allegro.pl/item320468971_sup ... dawcy.html
3.Nawoz mikro dozowac 2 razy w tygodniu, czy tez z zaleceniami producenta..??
4.Skoro mam wrzystkie wyniki blizej zera, to moze odmulac akwarium co 2 tygodnie.??
Sam zobacze ktory nawoz jest dla mnie odpowiedni :-)
2.ja mam nawoz taki
http://www.allegro.pl/item320468971_sup ... dawcy.html
3.Nawoz mikro dozowac 2 razy w tygodniu, czy tez z zaleceniami producenta..??
4.Skoro mam wrzystkie wyniki blizej zera, to moze odmulac akwarium co 2 tygodnie.??
Sam zobacze ktory nawoz jest dla mnie odpowiedni :-)
-
- Przyjaciel forum
nawoz ktory podales to symfonia zlota. Z analizy chemicznej wynika, ze jest to nawoz mikro. Mozesz go stosowac ale to nie podniesie poziomu NO3 ani PO4. Stosuj go z zaleceniami producenta i obserwuj reakcje roslin. Jesli podwoja mase wtedy mozesz myslec o minimalnym podwyzszeniu dawki. Najlepiej odmulac przy kazdej podmianie wody. Jesli chodzi o dyfuzor to sam musisz sie rozejrzec i wybrac jakis dla siebie. Ja uzywam tego http://www.aquashop.com.pl/catalog/prod ... ts_id=1693 gdyz rozpuszczanie CO2 jest 100% a najlepsza jego cecha jest to, ze montowany jest na zewnatrz akwarium. W moim przypadku jest to szafka pod akwarium. Jego zla cecha to wysoka cena. Sa tez inne dyfuzory ale kazdy musi sobie dobrac wedlug wlasnych upodoban i woli wydania pieniedzy.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Mam jeszcze do Ciebie pytanie:
Czym sie kierowac/jakimi wskazowkami przy nadaniu jakiejs aranzacji zbiornikowi.Jak rosliny przycinac..??jak sadzic..??. Ogolnie chodzi mi o wskazowki...??
Wydaje mi sie ze przy moim zbiorniku jeszcze nie ma co kombinowac z aranzacja bo rosliny sie nie rozrosly.
Jakie bys mi dal rady na uzadzenie mojego zbiornika,tyl akwarium chce miec zarosniety trawa.
czekam na twoja wypowiedz
Czym sie kierowac/jakimi wskazowkami przy nadaniu jakiejs aranzacji zbiornikowi.Jak rosliny przycinac..??jak sadzic..??. Ogolnie chodzi mi o wskazowki...??
Wydaje mi sie ze przy moim zbiorniku jeszcze nie ma co kombinowac z aranzacja bo rosliny sie nie rozrosly.
Jakie bys mi dal rady na uzadzenie mojego zbiornika,tyl akwarium chce miec zarosniety trawa.
czekam na twoja wypowiedz