To jest cala inna dziedzina. W postach forum zazwyczaj nie prowadzimy ogolnego nauczania a raczej odpowiadamy na specyficzne pytania i problemy. Jesli chodzi o aranzacje i czym sie kierowac to jedyne co moge polecic to studiowanie zdjec innych aranzacji a potem zadawanie pytan odnosnie danej techniki etc. Sadze, ze Twoim celem na tymczasem powinno byc uzyskanie dobrej kondycji roslin. Gdy juz to opanujesz wtedy uwage pokieruj na aranzacje. Bez zdrowych roslin zadna aranzacja sie nie uda. ;-)Raperzu pisze:Czym sie kierowac/jakimi wskazowkami przy nadaniu jakiejs aranzacji zbiornikowi.Jak rosliny przycinac..??jak sadzic..??. Ogolnie chodzi mi o wskazowki...??
Moje parametry
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: Moje parametry
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanie do ciebie,odnosnie oswietlenia
W akwarium pojawily sie miesiac temu glony ,nitkowce,zielenice.Wtedy jeszcze nie mialem CO2( od 3 dni zalozylem CO2) w moim zbiorniku laczna moc oswietlenia to 0.81W/L. Akwarium oswietlam 9 godzin
Pierwrze oswietlenie wlancza sie od 12 i wylancza sie o 21
Drugie oswietlenie wlancza sie od 13 i wylancza o 20
Co myslisz o tym ?? zmieniac cos czy zostawic tak jak jest
W akwarium pojawily sie miesiac temu glony ,nitkowce,zielenice.Wtedy jeszcze nie mialem CO2( od 3 dni zalozylem CO2) w moim zbiorniku laczna moc oswietlenia to 0.81W/L. Akwarium oswietlam 9 godzin
Pierwrze oswietlenie wlancza sie od 12 i wylancza sie o 21
Drugie oswietlenie wlancza sie od 13 i wylancza o 20
Co myslisz o tym ?? zmieniac cos czy zostawic tak jak jest

-
- Przyjaciel forum
To znaczy ile wattow jest od 12 do 21 i ile wattow dochodzi o 13? Tak czy owak, 9 godzin z czego 7 to 0.81W/L brzmi nienajgorzej. Jaki jest to rodzaj oswietlenia i jakie temperatury barwowe? Czy masz odblysniki? Jaki dyfuzor CO2 zastosowales?
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Swietlowki mam takie:Slanter pisze:To znaczy ile wattow jest od 12 do 21 i ile wattow dochodzi o 13? Tak czy owak, 9 godzin z czego 7 to 0.81W/L brzmi nienajgorzej. Jaki jest to rodzaj oswietlenia i jakie temperatury barwowe? Czy masz odblysniki? Jaki dyfuzor CO2 zastosowales?
2x-swietlowki-Narwa special 36w Ocean nature
2x-swietlowki-36w/54-765 2450lm-oznaczenia
1xswietlowka-Narwa special 36w Ocean light
2xswietlowki-Narwa 80wT5/860
Od 12 do 13 swieca sie 4x36w a od 13 do 20 swieca sie dodatkowo 2x80w razem 0.81w/L
odblaskow nie mam, dyfuzor jest ze spieku ceramicznego , podalem z wym poscie link jaki zestaw kupuje , pisales ze musze dokupic jeszcze jeden dyfuzor i tak zrobie

Moze inaczej ustawic oswietlenie, co proponujesz.??
[ Dodano: 2008-03-14, 10:07 ]
Czy deszczownica wytraca CO2??
[ Dodano: 2008-03-14, 11:08 ]
W obecnej chwili walcze z zielenicami i nie wiem czy zmniejszac jeszcze oswietlenie i nie wiem jakie zestawienie oswietlenia zrobic , zaproponuj cos:)
-
- Przyjaciel forum
Jesli znajduje sie pod powierzchnia wody to nie.Raperzu pisze:Czy deszczownica wytraca CO2??
Nie podales temperatury barwowej tych swietlowek. Wyrazana jest ona w stopniach Kelvina "K" Rosliny optymalnie rosna w przedziale od 5000K do 8000K. Ponizej 5000K swiatlo jest zoltawe a powyzej 8000K zaczyna wpadac w niebieski. Sprawdz czy jest na nich oznaczenie temperatury. Jesli nie ma to trudno. Po prostu w przyszlosci, gdy bedziesz kupowal lampy to zwroc na ten szczegol uwage.Raperzu pisze:W obecnej chwili walcze z zielenicami i nie wiem czy zmniejszac jeszcze oswietlenie i nie wiem jakie zestawienie oswietlenia zrobic
Radze Ci jednak wyposazyc sie w jakies dobre odblyski. Bez nich tracisz do 40% swiatla ktore rozprasza sie we wszystkich kierunkach. Pisalem o tym tutaj: http://e-akwarystyka.pl/topics5/1921.htm
W jakiej formie jest ta infestacja zielenic?
Przenosze ten temat do roslin gdyz wlasciwie mowa jest generalnie o roslinach.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Glony rosna na szybach w postaci kropen na lisciach roslin jako nitkowce.Nie wiem czy skracac oswietlenie czy zostawic tak jak jest..??.Mysle ze glony sa spowodowaneduzym oswietleniem , lub tym ze wczesniej rosliny nie rosly (brak co2,dobre oswietlenie) od 3 dni mam co2 rosliny widac ze zaczynaja rosnac, jeszcze tylko musze kupic jakis nawoz
Mysle kupic takie nawozy jak:
http://www.allegro.pl/item325718783__na ... otas_.html
http://www.allegro.pl/item325746224__pl ... akro_.html
Co o nich myslisz.??
Mysle kupic takie nawozy jak:
http://www.allegro.pl/item325718783__na ... otas_.html
http://www.allegro.pl/item325746224__pl ... akro_.html
Co o nich myslisz.??
-
- Przyjaciel forum
Nigdy ich nie uzywalem wiec nie wiem. Sa to jednak wszystkie nawozy jakich potrzebujesz tak wiec mozesz z nimi sprobowac. Zielenice o ktorych mowisz nie sa powodem zbyt jasnego swiatla. Sa one powodem braku bilansu pomiedzy swiatlem, CO2 i nawozami. Po prostu mechanicznie usun tyle glonow ile sie da. Po rozpoczeciu nawozenia CO2 i nawozami, problem glonow powinien zniknac.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Mam pytanie gdy zawor elektryczny jest zamkniety to w liczniku bombelek ida mi bolbelki czy tak ma byc?? i wydaje mi sie ze sa uszkodzone szybkozlaczki , bo gdy rusze rurka to ucieka gaz co nalerzy zrobic.??
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Nie, tak nie powinno być. Być może że to trochę ciśnienia jest w wężyku i musi zejść, ale jeśli bąbelki idą cały czas to znaczy że elektrozawór jest zepsuty.Raperzu pisze:Mam pytanie gdy zawor elektryczny jest zamkniety to w liczniku bombelek ida mi bolbelki czy tak ma byc??
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Elektrozawor jest dobry, nie chodzi mi o to ze wychadza bomble z dyfuzora tylko gaz ucieka z szybkazlaczek jesli rurka ruszam przy szybkozlaczcelolek pisze:Nie, tak nie powinno być. Być może że to trochę ciśnienia jest w wężyku i musi zejść, ale jeśli bąbelki idą cały czas to znaczy że elektrozawór jest zepsuty.Raperzu pisze:Mam pytanie gdy zawor elektryczny jest zamkniety to w liczniku bombelek ida mi bolbelki czy tak ma byc??
[ Dodano: 2008-03-16, 14:31 ]
Slnater ma jeszcze jedno pytanie do ciebie.
Czy dobrze mam ustawione oswietlenie
od 12 do 13 0.33w/l od 13 do 20 0,81w/l od 20 do 21 0,33 w/l
czy moze wczesniej zapalac cwiatlo napisz mi jak bylo by najlepiej