Oświetlenie 65L
Moderator: ModTeam
- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Oświetlenie 65L
elooo... mam własnoręcznie robione oświetlenie w pokrywie własnoręcznie zrobionej...
pytanie brzmi czy muszę mieć oprawki jakieś specjalne? PS 3 miechy temu coś mi się stało z oświetleniem że na 2 świetlówki nie świeci a na 1 tak... normalnie działało rok i mu się nic nie działo...
kupować świetlówkę POWER-GLO?
Panie modzie proszę nie wpisywać ostrzeżenia :]

pytanie brzmi czy muszę mieć oprawki jakieś specjalne? PS 3 miechy temu coś mi się stało z oświetleniem że na 2 świetlówki nie świeci a na 1 tak... normalnie działało rok i mu się nic nie działo...
kupować świetlówkę POWER-GLO?
Panie modzie proszę nie wpisywać ostrzeżenia :]
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Oświetlenie 65L
mod_ostrzeżenie

Tak potrzebne są oprawki hermetyczne, choćby dla bezpieczeństwa.Thierry Henry pisze:pytanie brzmi czy muszę mieć oprawki jakieś specjalne?
Sprawdzałeś czy obwód nie jest nigdzie przerwany????PS 3 miechy temu coś mi się stało z oświetleniem że na 2 świetlówki nie świeci a na 1 tak... normalnie działało rok i mu się nic nie działo...
Lepiej napraw oświetlenie a dopiero potem myśl o wymianie świetlówek.kupować świetlówkę POWER-GLO?
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
						- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
obwód nigdzie nie jest przerwany... jedna świetlówkę trzeba lekko potrząsnąć aby zaświeciła jak jest podłączona sama... poza bezpieczeństwem oprawki hermetyczne do czegoś są potrzebne?
PS prosiłem o nie wysyłanie ostrzeżenia tego na czerwonym... :PPPPPP

PS prosiłem o nie wysyłanie ostrzeżenia tego na czerwonym... :PPPPPP
I Still Haven't Found What I'm Looking For
						- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
To jest wymóg administracji i nie podlega żadnej dyskusji.Thierry Henry pisze:PS prosiłem o nie wysyłanie ostrzeżenia tego na czerwonym... :PPPPPP
Woda nie dostanie Ci się do bezpośredniego kontaktu z prądem.Thierry Henry pisze:poza bezpieczeństwem oprawki hermetyczne do czegoś są potrzebne?
Możesz mieć problemy z oprawkami, wymień je. Wina na pewno nie tkwi w świetlówce.Thierry Henry pisze:jedna świetlówkę trzeba lekko potrząsnąć aby zaświeciła jak jest podłączona sama
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
						- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
tak tylko że zakładałem do 2 różnych oprawek... jedne nowe 2 używane i to samo jest więc nie sadzę żeby to była wina oprawek... ta świetlówka czasami tez miga straszliwie xDMożesz mieć problemy z oprawkami, wymień je. Wina na pewno nie tkwi w świetlówce.
- 
				obi wan 16
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Witam przyczyna pewnie tkwi w instalacji elektrycznej jakis kabel moze byc przełamany i czasam jest styk a czasami nie

- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
tak ale 2 świetlówka na tym obwodzie świeci normalnie...obi wan 16 pisze:Witam przyczyna pewnie tkwi w instalacji elektrycznej jakis kabel moze byc przełamany i czasam jest styk a czasami nie
						- 
				obi wan 16
- Stały bywalec
- Kontakt:
hmmm masz 2 swietlówki szeregowo podpiete do 1 statecznika??

- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
teraz mam 1 ponieważ tamta nie chciała świecić... ale miałem je szeregowo podpięte do 1 statecznika jednego tak jak mówiszobi wan 16 pisze:hmmm masz 2 swietlówki szeregowo podpiete do 1 statecznika??
						- 
				obi wan 16
- Stały bywalec
- Kontakt:
miałeś 2 startery podpięte bo ja mam tak samo zrobione statecznik 40W i 2x18W świetlówki tylko ze na jednej mam zapięty starter a na 2 zamiast startera kondensator 1 mikor farad 250V!!! zapnij tak i napisz czy działa 
TAK:d
bo jak miałem 2 startery to sie nie zapalało a jak zmieniłem 1 starter na kondensator 1uF 250V to teraz śmiga czyli zmajstruj świetlówki tak jak miałeś na początku tylko daj konda musi działać
 musi działać
Proszę zwracać uwagę na ortografię. lolek

TAK:d
bo jak miałem 2 startery to sie nie zapalało a jak zmieniłem 1 starter na kondensator 1uF 250V to teraz śmiga czyli zmajstruj świetlówki tak jak miałeś na początku tylko daj konda
 musi działać
 musi działaćProszę zwracać uwagę na ortografię. lolek
					Ostatnio zmieniony 2008-04-13, 09:28 przez obi wan 16, łącznie zmieniany 1 raz.

- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
dobra kupiłem nową świetlówkę i działa wszystko jak należy...
Problem rozwiązany temat do zamknięcia. lolek

Problem rozwiązany temat do zamknięcia. lolek
					Ostatnio zmieniony 2008-04-13, 09:29 przez Thierry Henry, łącznie zmieniany 1 raz.