Restart akwa - jak go porządnie przeprowadzić.
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Restart akwa - jak go porządnie przeprowadzić.
Witam ponownie. Po kolejnych miesiącach bezowocnej walki z nitkami zaczynam myśleć o restarcie. Pytanie jak go zrobić tak, żeby nie zawlec do nowej aranżacji całego zielonego dziadostwa które obecnie spędza mi już sen z powiek.
Rozumiem że rośliny wszystkie out?
Hardscape (korzenie i kokos) też? czy jest jakaś możliwość "wysterylizowania" tego?
podobnie filtr (wewnętrzny) gruntowne czyszczenie wystarczy?
Zastanawiam się czy można zrobić restart w tym samym baniaku żeby niczym w hollywoodzkich filmach "zacząć wszystko od początku" ;)
Rozumiem że rośliny wszystkie out?
Hardscape (korzenie i kokos) też? czy jest jakaś możliwość "wysterylizowania" tego?
podobnie filtr (wewnętrzny) gruntowne czyszczenie wystarczy?
Zastanawiam się czy można zrobić restart w tym samym baniaku żeby niczym w hollywoodzkich filmach "zacząć wszystko od początku" ;)
Ostatnio zmieniony 2009-12-04, 15:10 przez daroo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Restart akwa - jak go porządnie przeprowadzić.
Podłoże o ile nie jest to substrat pasowałoby wygotować, to samo korzenie i kokos(lecz bez przesady). Filtr porządnie wypłukać.
Rośliny jak najbardziej wyjazd.
Co zrobić aby nie mieć znów nitek? A no pasowałoby utrzymywać CO2 na wysokim poziomie, od początku obsadzić akwarium w 70%, dać zbiornikowi dobrze dojrzeć.
Następnie pomału wprowadzać nawozy. I obserwować co się dzieje.
Rośliny jak najbardziej wyjazd.
Co zrobić aby nie mieć znów nitek? A no pasowałoby utrzymywać CO2 na wysokim poziomie, od początku obsadzić akwarium w 70%, dać zbiornikowi dobrze dojrzeć.

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
daroo, podłoze będziesz chciał zmienić?
-
- Stały bywalec
jakie rośliny polecane? rogatek, pistia... trochę mało.Thierry Henry pisze:obsadzić akwarium w 70%
problem jeszcze żeby dostać rośliny możliwie wolne od glonów...
myslę że tak, będzie to wszystko miało większy sens. Poza tym obecnie mam podłoże w postaci żwirku zmiksowanego z floranem co nie jest estetyczne. Nie będę inwestował w żadne wzbogacane podłoża bo może m się to tym razem czkwaką odbić, pewnie zastosuję 100% żwirek. Może z ziemią jeśli się jeszcze w tym temacie dokształcę ;)marthinez pisze:daroo, podłoze będziesz chciał zmienić?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ja obsadzałem akwarium docelowymi roślinami. Póki co spokój u mnie.daroo pisze:Thierry Henry napisał/a:
obsadzić akwarium w 70%
jakie rośliny polecane? rogatek, pistia... trochę mało.
problem jeszcze żeby dostać rośliny możliwie wolne od glonów...
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Stały bywalec
Jeszcze samo szkło - czy wyszorowanie samą wodą w jakiś sposób nie dopuści do samoczynnego odrodzenia zarodników? wiem że chemii żadnej niet, ale może jest jeszcze inny sposób?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Popełniasz jeden błąd - "zarodniki" glonów są wszędzie - w wodzie, w powietrzu, w piasku i na Twojej skórze. Jak również miliony innych stworzeń. Nie da rady ich usunąć, i nic na to nie poradzisz. A rozwijają się tam, gdzie mają prawidłowe warunki do rozwoju - i tu musisz działać, a nie walcząc z szorowaniem akwarium. Wystarczy, ze po prostu przetrzesz je czysta szmatka i wypłuczesz woda - bo i tak nic więcej nie da rady zrobić.
...po prostu bardziej skup się na właściwym starcie akwarium, filtracji, oświetleniu, nawozach i właściwej "masie roślinnej" - i problem glonów sam zniknie.
...po prostu bardziej skup się na właściwym starcie akwarium, filtracji, oświetleniu, nawozach i właściwej "masie roślinnej" - i problem glonów sam zniknie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Widzisz, sprawa wygląda tak: doszedłem do wniosku że glony w moim baniaku tak się zadomowiły że żadną siłą nie jestem ich już w stanie wyplenić. Popełniłem błędy na samym początku co zaowocowało plagą glonów która w mniejszym lub większym stopniu utrzymuje się do teraz czyli po 1,5 (słownie - półtora) roku. Przez ten czas mocno poszerzyłem zakres wiedzy (choć wiele mi jeszcze brakuje) i jestem niemal przekonany że stosowałem już wszystkie sposoby - moje własne i podpowiedziane przez rozmaite mądre głowy - a mimo to zielone organizmy nie dają za wygraną.
Dlatego właśnie myślę jak przy restarcie ograniczyć możliwość zawitania na dzień dobry tych "super glonów".
Dlatego właśnie myślę jak przy restarcie ograniczyć możliwość zawitania na dzień dobry tych "super glonów".
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Wystarczy, ze rośliny będziesz miał z dobrego źródła bez glona oraz to wszystko:
Thierry Henry pisze:A no pasowałoby utrzymywać CO2 na wysokim poziomie, od początku obsadzić akwarium w 70%, dać zbiornikowi dobrze dojrzeć.